„Песок тортата“ не е единствената која се приготвува без печење, покрај разните чизкејкови кои за нечив вкус се премногу масни или премногу слатки, и покрај легендарната плазма торта, оваа е најпопуларната од овој тип на торти. Постојат неколку варијанти, а еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 литар млеко, 4 кесички пудинг со вкус на ванила (вкупно 160 г), 330 г шеќер (количината можете да ја прилагодувате по сопствен вкус), 1 путер или маргарин (200-250 г), 200 г мелени бисквити, 200 г кокосови трошки, 200 г мелени ореви
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Ова е од оној брзинските колачи кој сè вкупно се приготвува за 20 минути и не може а да не ви успее. Со овој колач – торта нема промашување, и мало дете може да ја направи. Наведената количина на состојките секако зависи од величината на колачот кој сакате да го направите, но добро е да го сочувате наведениот сразмер на состојките.
![]()
![]()
![]()
![]()
Единствената потешка работа е варењето на пудингот, а тој се подготвува идентично како што е наведено во упатството на кесичката, само со поинакви количини, односно во помалку млеко, зашто треба да добиеме навистина густ пудинг.
![]()
![]()
![]()
![]()
Од еден литар млеко одземете приближно една чаша и во него додајте прашокот за пудинг. Добро изматете додека тој да се раствори и да нема грутчиња. Остатокот од млекото заедно со шеќерот ставете на оган да се загрее.
![]()
![]()
![]()
![]()
Штом зоврие млекото и се растопи шеќерот, тргнете го тенџерето малку настрана или намалете го огнот, па сипете го растворениот пудинг додека непрекинато мешате за да не се создадат грутки. Вратете го садот на оган и мешајте додека да се свари и ја постигне посакувата густина.




Сварениот пудинг претурете го во друг сад и оставете целосно да се олади до собна температура, повремено промеѓувајќи го за да не фати коричка на површината (или покријте го со проѕирна-стреч фолија).
![]()
![]()
![]()
![]()
Пенасто изматете го путерот/маргаринот претходно омекнат на собна температура, па кога ќе стане кремаст започнете во него да го додавате оладениот пудинг, лажица по лажица додека непрекинато матите со миксерот.
![]()
![]()
![]()
![]()
Добиената смеса поделете ја три еднакви делови. Во првиот дел додајте кокосово брашно/трошки и промешајте енергично додека рамномерно да се распореди и изедначи. Во вториот дел додајте ги мелените ореви, а во третиот дел додајте ги мелените бисквити.
![]()
![]()
![]()
![]()
При додавањето на состојките внимавајте крајниот резултат секогаш да ви биде кремаст пудинг кој е доволно цврст за да може да се мачка, без да се разлева. Одберете соодветен калап за торти со флексибилен обрач и обложете го со проѕирна-стреч фолија (не мора).
![]()
![]()
![]()
![]()
Како прв слој секогаш одбирајте го оној најгустиот кој ќе даде добра основа на торта и стабилност при сечењето. Во овој случај тоа е филот со мелените бисквити. Распоредете го и израмнете, па преку него распоредете го филот со ореви и на крај филот со кокос или обратно. Одозгора декорирајте со шлаг или чоколадна глазура. Оставете во фрижидер неколку часа да се олади пред послужувањето.































