Зар има нешто поубаво од тоа кога куќата ќе замириса на врела домашна погача, тазе испечена, мека, вкусна и топличка. А уште подобро е тоа што за нејзиното приготвување треба да издвоите едвај 5 минути.
![]()
![]()
![]()
![]()
Станува збор за погача која се приготвува без квасец, односно со малку прашок за печиво и млечен ферментиран производ како кисело млеко, јогурт или павлака, кој на тестото му дава прекрасна мекост и беспрекорен вкус. Мека, вкусна и брза погача, која секој може да ја направи. Во продолжение прочитајте два рецепти, еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (рецепт на Јелена Петровиќ): 400-450 г брашно, 1 мала лажичка сода бикарбона или прашок за печиво (1/2 кесичка), 3 супени лажици масло, 200 мл јогурт, 100 мл газирана вода, малку сол (1 лажичка)

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (рецепт на Драгана Михајловиќ): 450 г брашно, 250 г кисело млеко, 1 јајце, 1 кесичка прашок за печиво (10 г), 80 мл масло, 1 лажичка сол и малку млеко за премачкување и сусам за наросување.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА за рецепт 1: Во подлабок сад просејте го брашното (400 г) заедно со прашокот за печиво и солта, па додајте три супени лажици масло, една чаша јогурт (200 мл) и половина чаша газирана вода (100 мл).

![]()
![]()
![]()
![]()
Измешајте со лажица или шпатула додека да се соединат состојките во меко тесто, а потоа додајте уште малку брашно за да можете со рака да замесите комапктно, меко тесто. Нема потреба од многу месење, само со неколку зафати, колку да се формира топка.
![]()
![]()
![]()
![]()
Истресете го на набрашнета површина, па со помош на раце или оклагија обликувајте ја погачата со величина на садот/тепсијата во кој ќе се пече (на дното малку намастен и обложен со хартија за печење).

![]()
![]()
![]()
![]()
Вклучете ја рерната да се загрева на 180 степени, а после 10-15 минути избоцкајте ја погачата со виљушка и наросете ја со малку брашно или скроб, па ставете да се пече во загреаната рерна приближно 45-50 минути или додека да зарумени. Видеопрезентацијата можете да ја погледнете на дното од текстот, после постапката за вториот рецепт:




ПОСТАПКА за рецепт 2: Во подлабок сад измешајте (просеано) 450 г брашно, една кесичка прашок за печиво (10 г) и лажичка сол. Потоа додајте 80 мл масло, 250 г кисело млеко (или кефир или цврст-густ јогурт).

![]()
![]()
![]()
![]()
На крај додајте едно јајце и убаво промешајте. По потреба може да додадете и малку млака вода (или газирана вода) доколку ви се чини дека тестото е суво. Промешајте добро со лажица а потоа фатете и со рака за убаво да се изедначи тестото. Не е потребно многу да се работи, туку само колку да се изедначат состојките.
![]()
![]()
![]()
![]()
Калапот/тепсијата во која ќе се пече погачата, намастете ја со малку масло и наросете ја со малку брашно. Вишокот истресете го. Тестото пренесете го во тепсијата и со раце истапкајте го до ѕидовите. Одозгора премачкјате ја погачата со малку млеко и наросете сусам.
Потоа оставете ја да отстои 10-15 минути, додека се загрева рерната на 200 степени. Ставете ја погачата да се пече во загреаната рерна околу 25 минути додека убаво да зарумени. Деталите од рецепт 1 можете да ги погледнете ОВДЕ, а од рецепт 2, ОВДЕ.































