Најбрзиот и највкусен колач на светот – совршенство во секој залак!
Овој извонреден домашен колач со ореви и нежен крем од ванила претставува вистински деликатес за секоја прилика.
Сочен бисквит со мелени ореви, богат крем од ореви и пудинг од ванила, како и сјајна глазура од џем – сè се спојува во хармонија на вкусовите што пленува од првиот залак.
Рецептот е едноставен и брз, без компликации, а резултатот е колач што изгледа и ароматизира како од најпрефинетата слаткарница.
Идеален за празници, викенди или кога било кога ќе посакате нешто слатко и рафинирано, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
За бисквитот:
2 јајца
120 г шеќер
100 мл масло
100 мл млеко
130 г брашно
1 супена лажица прашок за печиво
1 супена лажици какао во прав
70 г мелени ореви
НМД
За кремот:
100 г шеќер
2 кесички пудинг од ванила
3 супени лажици гриз
1 литар млеко
100 г мелени ореви
За глазурата:
3 супени лажици шеќер
3 супени лажици скроб
1,5 супена лажица какао во прав
3 супени лажици џем
300 мл вода

Постапка:
Прво подгответе го бисквитот. Изматете ги јајцата со шеќерот со жица додека се создаде пенеста смеса. Додајте го маслото и промешајте, потоа додајте го млекото и повторно промешајте.
Потоа сипете го брашното, прашокот за печиво и какаото во прав, и мешајте додека да добиете еднолична смеса. На крај додајте ги мелените ореви и убаво промешајте.
Калап со димензии 26 × 22 см намастете го со путер, истурете ја смесата и печете 25 минути во претходно загреана рерна на 180 степени.
Оставете го бисквитот малку да се излади (да биде млак) пред да го премачкате со кремот.
За кремот, во тенџере ставете го шеќерот, кесичките пудинг од ванила, гризот и млекото. Промешајте и варете на умерена температура додека се згусне.
Тргнете од оган, додајте ги мелените ореви и оставете неколку минути да се излади. Распоредете го кремот врз печениот бисквит.
Оставете го кремот малку да се излади (да биде барем млак и површината да се зацврсти) пред да ја прелиете глазурата.
За глазурата, во тенџере ставете го шеќерот, скробот, какаото во прав, џемот и водата. Мешајте додека да зоврие и се згусне.
Прелијте ја глазурата врз кремот и израмнете ја. Оставете го колачот да се олади и да се стегне пред сечење. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:












