Home Десерти Најмекиот и највкусниот колач кој сум го направила за 5 минути! Се...

Најмекиот и највкусниот колач кој сум го направила за 5 минути! Се топи во уста…

Најмекиот и највкусниот колач кој сум го направила за 5 минути! Се топи во уста!

Овој брз и лесен колач е вистински сон за секој љубител на слатки – неверојатно нежен, воздушен и толку вкусен што се топи во уста.

Со состојки кои најверојатно веќе ги имате дома, овој рецепт секогаш успева дури и кај почетници. Тестото е лесно, кремаво и прекрасно ароматично, идеално за секоја прилика, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки (1 чаша = 240 мл):

3 јајца
прстофат сол
малку ванила
150 г шеќер (¾ чаша)
120 мл масло (½ чаша)
120 мл млеко (½ чаша)
300 г брашно (2 ½ чаши)
15 г прашок за печиво (1 лажица)
НМД

За чоколадниот дел (да се одвои ⅓ од тестото):
15 г какао во прав (2 лажици)
2 лажици млеко

Дополнително:
кокос
чоколадни трошки
правоаголна тава 28 × 19 см
хартија за печење

Постапка:

1. Во сад ставете ги јајцата, прстофат сол и малку ванила. Додајте го шеќерот и матете со миксер додека смесата стане кремава и зголемена по волумен.

2. Потоа додајте го маслото и млекото, па убаво измешајте.

3. Во два наврати просејте го брашното заедно со прашокот за печиво и внимателно вмешајте го во смесата за да добиете еднолично тесто.

4. Од готовото тесто одвојте една третина во посебен сад. Во одвоениот дел додајте го какаото во прав и двете лажици млеко, па промешајте додека да се соединат состојките.

5. Тавата од 28 × 19 см обложете ја со хартија за печење. Прво истурете го светлото тесто, па преку него распоредете го чоколадното тесто во нерамномерни ленти или кругови за мермерен ефект.

6. Поросете со кокосови струготини и чоколадни трошки по желба.

7. Печете во претходно загреана рерна на 175 °C околу 30–35 минути, додека колачот добие убава златна боја и го помине тестот со чепкалка.

8. Извадете го, оставете го да се излади, па исечете на парчиња. Меко и лесно, се топи во уста! Послужете и уживајте! Видео прилогот погледнете го ОВДЕ: