Модната диета што ја практикуваат холивудските ѕвезди се состои од само едно правило. Без броење калории, следење на бројни правила, а притоа се сла-бее и се подобрува состојбата на телото и кожата – овој сон го постигнуваат многу жени со алкалната д иета, многу популарна меѓу холивудските sвезди.
Познатите убавици Викторија Бекам, Џенифер Анистон, Кирстен Данст, Жизел Биндшен и Гвинет Палтроу живеат точно според тој принцип. НМД одлучи да се распраша за принципите на ваквиот систем на исхрана и зошто токму тој толку многу ги привлекува луѓето.
Што е алкална д иета?
Пред неколку години, нутриционистите Вики Едгсон и Наташа Корет развија програма за диети за нормализирање на киселоста, со намера да им помогнат на луѓето кои имаат гастроинтестинални нарушувања.
Ако индикаторот за pH на рамнотежата на телото се врати во нормала (од 7,35 до 7,45), проблемите со варењето и метаболичките процеси исчезнуваат. За тоа говорат во книгата „Навистина здрав алкален програм“ (Honestly Healthy Alkaline Programme).
Принципот на алкална диета е едноставен: сите производи се поделени на алкални и кисели, односно оние кои даваат базна или кисела реакција за време на дигестијата. Влијанието на овие две реакции врз процесите што влијаат на здравјето и слабеењето, како и нивната правилна комбинација, се основа на исхраната.
На што влијае д иетата?
Системот има бројни предности. При алкалната диета доаѓа до следниве промени: се воспоставуваат процеси на варење; апетитот е стабилизиран и телото нема потреба од прејадување;
Хранливите материи подобро се апсорбираат; ја подобрува состојбата на кожата, косата и ноктите; исчезнуваат осипите на кожата; енергијата се зголемува и заморот исчезнува; губење на те-жината (може да изгу-бите 4-5 кг за еден месец).
Што треба да направите?
Единственото правило на д иетата е да вклучите 80% алкални и 20% кисели намирници во вашата исхрана. Може да ја спроведете д иетата само еден ден, една недела или кој било друг временски период – главно е да се одржува потребната рамнотежа.
Сè друго може да остане како порано, почнувајќи од големината на порцијата, па сè до бројот на оброци. Нутриционистите велат дека процесите ќе се забрзаат ако ги ели.минирате шеќерот и ал-кохолот од вашата исхрана, но тоа не е задолжително.
Судејќи според списокот на намирници, д иетата особено ќе им се допадне на љубителите на зеленчук, но дури и приврзаниците на храна од животинско потекло не треба да очајуваат: не станува збор за забранети намирници, туку за нивно правилно комбинирање.
Јадете многу алкални намирници (80%)
Сите видови млеко, освен кравјо. Сите овошни плодови, освен грозјето (многу видови овошја се неутрални, но агрумите имаат најголемо алкално дејство). Сите видови зелен зеленчук и салати. Црн леб без квасец, сите видови житни култури.
Јаткасти плодови (освен ф’стаци, индиски ореви и кикирики), семки од тиква. Растителни масла. Зеленчук и коренест зеленчук (освен компири, мешунки и пченка).
Немасна риба (гргеч, ослич, иверак…). Зелен и бел чај, смути.
Јадете помалку кисели намирници (20%)
Кравјо млеко и млечни производи (јогурт, сирење, кефир). Засладени сокови, сладок газиран пијалок. Ал-кохол, слатки, колачи, конзервирана храна, колбаси. Црн чај и кафе.
Месо и живина (вклучително и индустриски преработени), производи од месо. Колачи, бел леб, бел глазиран ориз. Грозје, суво овошје. Мешунки и пченка. Животински масти (путер, сланина, свинско месо). Сосови (мајонез, кечап, сенф, соја сос). Јајца. Масна риба.
Предлог МЕНИ
Принципот на д иета е да го направите менито сами, засновано на вашите потреби, но еве предлози како да го направите тоа:
Предлог за појадок: зеленчук, овошје, растително млеко, јогурт/кефир, јајца (не повеќе од две), сендвич со бесквасен леб.
Варијанта на ручек: 150-200 г протеинска храна (месо, риба, јајца), гарнирана со житарици, зеленчук, тестенини, зелен зеленчук. За десерт – овошје, суво овошје (до 50 г).
За вечера можете да земете: зеленчук, житарици, тестенини, овошје. Можете исто така да додадете белковини (до 100 г).
Како закуска, можете да земете: јаткасти плодови, семиња, овошје, козјо сирење, свежо исцедени сокови и смути.
Ал-кохолот, месните производи, слатките, конзервираната храна и печивата е дозволено да се кон-сумираат најмногу еднаш на ден, но најдобро е да се сведат на минимум.
Кој може да го примени овој начин на исхрана?
Оваа д иета нема строги ограничувања. Сепак, мора да имате предвид дека ова не е д иета во класична смисла, па затоа сла-беењето ќе оди постепено, но ќе биде квалитетно.
Сепак, главната придобивка од оваа д иета е во подобрувањето на општиот изглед, не само со губење на в ишокот т ежина, туку и со подобрување на општата здравствена состојба на организмот.
Не се препорачува ако имате: срцева болест; атрофичен гастритис; намалена киселост на желудникот; ренална инсуфициенција.
Критика за овој начин на исхрана
И покрај очигледната ефикасност, експертите постојано ја критикуваат оваа д иета. Причината за тоа е што pH на к рвта (а која воедно се смета и за главна на организмог), не може да се промени со помош на храна, тврдат лекарите.
Сепак, овој систем не се однесува само на pH вредноста на кр-вта, туку пред сè на киселоста на дигестивниот систем, а токму неговата работа е воспоставена во ред со овој начин на исхрана.
Д иетата покажува одлични резултати затоа што ја подобрува работата на организмот како целина, а потоа и самиот ќе може да се справи со зголемувањето на киселоста со помош на своите пуфери.