Љубителите на кремасти колачи со овој рецепт ќе бидат воодушевени.
Потребни состојки:
6 белки
6 лажици шеќер
100 г кокос
100 г мелени ореви
1 прашок за печиво
За крем:
6 жолчки
6 лажици шеќер
2 реда (ребра) чоколадо за готвење
200 г путер
200 мл слатка павлака
2-3 шлаг пени
Постапка:
Изматете 6 белки со 6 лажици шеќер во цврст шам. Додадете кокос, мелени ореви и прашок за печиво. Мешајте со шпатула или дрвена лажица, а потоа истресете во плех и печете во загреана рерна на 190 степени околу 10-15 минути.
За крем: 6 жолчки и 6 лажици шеќер сварете ги на пареа додека кремот да се згусне. Додадете 2 ребра чоколадо за готвење постојано мешајќи додека чоколадото не се растопи.
Тргнете од пареа и оставете да излади.
Измиксајте 200 мл слатка павлака во шлаг и оставете на страна.
Во ладниот крем додадете го омекнатиот путер и миксајте. На крај, додадете го и изматениот шлаг и мешајте со шпатула.
Кремот нанесете го врз изладената кора, а на крај декорирајте со шлаг пена.