Home салати Мезе салата од модар патлиџан со лукче и магдонос, прсти да излижеш!

Мезе салата од модар патлиџан со лукче и магдонос, прсти да излижеш!

Пржени модри патлиџани во маринада

Модриот патлиџан, приготвен на овој едноставен, но исклучително вкусен начин, е идеален избор за лесен оброк или прилог кој ќе ги воодушеви сите љубители на зеленчук.

Со неколку состојки и минимален напор, ќе добиете ароматично јадење кое совршено ја комбинира свежината на маринадата со богатството на пржениот патлиџан, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 1 модар патлиџан
– 3 чешниња лук
– 1 врзоп магдонос
– 1 лажичка мелена црвена пипер
– 40 мл маслиново масло
– НМД

Постапка:

1. Модриот патлиџан измијте го и исечете го на кругови со дебелина од околу половина сантиметар. Ставете ги круговите во сад со вода и оставете ги да отстојат 10-15 минути за да се намали горчината.

2. Во меѓувреме, подгответе ја маринадата. Во сад измешајте го маслиновото масло, ситно сечканиот лук, мелената црвена пипер и ситно исечканиот магдонос.

Добро промешајте, покријте го садот со проѕирна фолија и оставете ја маринадата да отстои 20-30 минути за да се соединат вкусовите.

3. Исцедете ги круговите патлиџан и исушете ги со кујнска крпа. Загрејте тавче на средна температура и намачкајте го со тенок слој маслиново масло.

Пржете ги патлиџаните од двете страни додека не добијат златнокафеава боја, околу 2-3 минути по страна.

4. Испржените патлиџани префрлете ги во сад и премачкајте ги од двете страни со подготвената маринада. Покријте го садот со проѕирна фолија и оставете го да отстои 30 минути за патлиџаните да ја впијат маринадата.

5. Послужете ги пржените модри патлиџани топли или на собна температура, по желба, како самостојно јадење или прилог.

Ова јадење е совршено за уживање во секоја пригода, а неговата едноставност го прави идеален и за почетници во кујната. Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: