Понекогаш од секојдневно мислење што да се зготви за ручек имаме недостиг на идеи, а долгото готвење со часови во кујната ни доаѓа преку глава. Колку и да ни се јаде нешто вкусно, а сепак брзо, не можеме лесно да се досетиме на таков оброк. Следниот рецепт е токму за оние кои сакаат да подготват нешто брзо и лесно, а сепак да не валкаат многу садови.
![]()
![]()
![]()
![]()
Нема некој што не е љубител на тестенини особено кога ќе се подготват со некој вкусен сос кој е кремаст и добро го апсорбираат. Важно е само при подготовката да не ги преварите, туку да бидат зготвени според времето кое е напишано на кесичката.
![]()
![]()
![]()
![]()
Професионалните готвачи секогаш го даваат истиот совет: водата од тестенините е тајната на убавиот вкус. Секогаш зачувувајте си од водичката и додајте ја во сосот, а тој веднаш ќе стане покремаст. Исто така, тестенините по варењето не треба да се плакнат со ладна вода, бидејќи таа го „пере“ вкусот.

![]()
![]()
![]()
![]()
Наместо да го правите тоа, исцедете ја водата од нив и пренесете ги тестенините директно во тенџерето, каде што ќе продолжат да се варат уште неколку минути и ќе ги апсорбираат сите оние прекрасни вкусови. Тестенините не бараат многу внимание при готвењето, но не треба ниту да ги игнорирате.

Потребно е да ги мешате одвреме навреме за да бидете сигурни дека не се залепени и дека се готват подеднакво рамномерно.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 20 мл маслиново масло, 2 чешниња лук, 50 г шунка, 200 мл неутрална течна павлака за готвење (хопла), 10 г сол, прстофат црн пипер, 60 г топено сирење („зденка“) – отприлика 3-4 зденки, 2 литри вода, 250 г тестенини, 30 г пармезан, магдонос за наросување.

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: во тавче на средна температура додајте го маслиновото масло заедно со ситно исечканите чешниња лук и почекајте да се загрее. Шунката исечкајте ја на тенки коцки како за салата и ставете да се запржи во маслото заедно со лукчето. Кога шунката ќе потемни додајте ја хоплата, заедно со зачините сол и црн пипер.





Кога хоплата малку ќе се загрее во неа додајте ги зденките и почекајте да се растопат со повремено промешување. Во тенџере ставете 2 литри вода и почекајте да зоврие. Во зовриената вода додајте ги тестенините (макарони) и оставете ги да се варат 10 минути или по упатството на кесичката. По варењето, макароните додајте ги во сосот и сè заедно промешајте.

![]()
![]()
![]()
![]()
Макароните послужете ги со одозгора наросен пармезан и магдонос. Може да ги направите за ручек или вечера, сите ќе бидат воодушевени. Деталите од целата постапка погледнете ги во видеото ОВДЕ, а во продолжение прочитајте неколку совети за како правило се готват макарони:

![]()
![]()
![]()
![]()
За тестенините да имаат богат и сочен вкус, потребно е веднаш штом ја ставите водата да зоврие, да ставите и неколку лажички сол. За да процените колку сол ви е потребно, пробајте малку од водата, а таа треба да има вкус на морска вода.

![]()
![]()
![]()
![]()
Ставањето масло во водата во која се варат тестенините е голема грешка која сите некогаш сме ја направиле. Ова е доста погрешно, советуваат професионалните готвачи бидејќи тестенините ќе станат подебели, а сосот нема доволно да се впие во нив. Откога ќе се сварат тестенините, исцедете ги и тогаш додајте малку путер или маргарин во нив. Следниот пат кога ќе готвите тестенини, заборавете на маслото.












