Потребни состојки:
1 кг меко брашно
300 мл густ јогурт
50 мл масло (сончогледово или пченкарно)
350 мл млако млеко
2 цели јајца + 1 жолчка
40 г свеж квасец
2 големи лажици шеќер
1 голема лажица сол
За фил:
300 г сирење
1 белка
Постапка:
Во млако млеко растопете го квасецот со шеќер, сол, масло и разматени јајца. Брашното просејте го, направете вдлабнување, па истурете го јогуртот и полека додавајте го млекото. Замесете тесто, покријте го и оставете го во фрижидер најмалку 1 час а може и повеќе.
Ова тесто може да седи со часови и денови, а постапката е иста како за „лудо тесто“. Тоа убаво ќе порасне во фрижидер.
Кога сакате да ги правите пирошките, само земете од него без премесување, развијте кора со дебелина од 1 см, исечете квадрати со величина по ваша желба, премачкајте малку со вода, промешајте сирење со белка па филувајте.
Спојте ги краевите со прсти. Пирошките пржете ги во длабоко масло околу 3-4 минути, па вадете ги и ставајте ги на хартиена салветка за да се исцедат. Овие пирошки однадвор се крцкави, а одвнатре се меки.
Послужете со јогурт, кисело млеко…