ЛЕСНА ТОРТА СО КАРАМЕЛИЗИРАНИ ОРЕВИ, многу вкусна и брзо се подготвува. Рецепт на Гурман ТВ. Едноставна, но со посебен вкус, кремаста торта со карамелизирани мелени ореви, нема да се покаете ако ја направите.




Потребни состојки: 8 белки, 200 г шеќер, половина лажичка сол (3 г), 1 кесичка ванилин шеќер (10 г), половина лажичка рум (3 мл), половина лажичка лимонов сок, 100 г брашно. За крем: 8 жолчки, 100 г шеќер, 200 мл млеко, 30 г скроб, 5 г ванилин шеќер.




И уште: 300 г мек путер. За карамелизираните ореви: 100 г шеќер, половина лажичка масло, 100 г ореви. И уште 250 г ореви за подлога на тортата. Вкупно околу 350 г ореви.




Постапка: Во подлабок сад се двојат белките од жолчките. Во садот со белки се додава солта и ванилиниот шеќер, па се соединуваат состојките со миксер до формирање на пенаста структура. Потоа постепено се додава шеќерот, додека се уште матите со миксерот.




Се мати лесно, на ниска кон средна брзина, па откога ќе го соедините шеќерот, додајте ја есенцијата од рум, лимоновиот сок и брашното и измешајте со шпатула. Во меѓувреме, 250 г ореви се печат во плех обложен со хартија на 180 степени, околу 7 минути.




По печењето се сомелуваат во блендер и се додаваат во пенастата смеса како подлога за кората. Се мешаат во смесата, а потоа истата се прелива во обложен плех со хартија за печење. Добро се распоредува и се става на печење во претходно загреана рерна на истата температура, 180 степени, 25 минути.




Мојот плех е со димензии 32×42 цм, но може да користите и некој со слична големина. По печењето, кората се вади од плехот и се дели на 3 еднакви правоаголници. Подготовка на кремот: Во садот со жолчки, се додава шеќерот и ванилиниот шеќер и се мати со миксер.




Потоа се додаваат млекото и скробот и повторно се соединува сè. Смесата се прелива во тенџере на тивка температура да се згусне, нешто повеќе од конзистентноста на пудинг, па се покriva со проѕирна фолија и се остава да се излади.




По ладењето, смесата се разматува со миксерот и постепено се додава мекиот путер додека да се соедини и инкорпорира. Подготовка на карамелизираните ореви: Во тенџере на рингла се додава шеќерот заедно со маслото и се чека да се растопи.




Со повремено мешање и уште малку готвење ќе се добие карамел сируп. Во овој сируп се додаваат 100 г ореви и се оставаат да се пропржат малку во карамелот и да го апсорбираат. Потоа карамелизираните ореви се сомелуваат во блендер.




Начин на премачкување: Се зема една кора и се премачкува со кремот од жолчки, па се наросува со мелените карамелизирани ореви. Одозгора се става втората кора, се повторува постапката, па третата кора исто се премачкува и се наросува со оревите. Тортата се става да се стврдне во фрижидер, отприлика 2 часа, па се послужува ладна. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.