Фото и рецепт: Нале. Ова се всушност Ренато коцки само малку променети според желбите на мојот сопруг. Не мора 8 жолчки да се стават, ама мојот маж е малку размазен, па сака колачи со мнооогу фил.
Прво ги направив Ренао коцките, но тој предложи наместо кокос да ставам лешник и да направам двојно повеќе фил, па ете, направив крем со 8 жолчки наместо со 4 како што би било нормално… Повелете, пробјате ги, сигурна сум дека ќе ви се допаднат.
Потребни состојки за кора: 4 белки, 1 прстофат сол, 80 г шеќер, 20 г брашно, 80 г печени, мелени лешници. За фил: 8 жолчки, 120 г шеќер, 50 г брашно, 170 г млеко (мерено на вага), 90 г чоколадо за готвење, 110 г путер. Останато: 30-тина печени, мелени лешници за наросување
Постапка: Во белките додајте прстофат сол и добро изматете. Полека додавајте го шеќерот и понатаму матете додека да добиете цврст снег. Исклучете го миксерот. Полека додајте ги мелените, печени лешници и 20 г брашно. Измешајте со жица или лажица, да остане смесата воздушеста.
Земете тепсија, приближно да биде со величина од 30х20 см, па намастете ја и набрашнете ја. Рамномерно распоредете ги белките и израмнете. Печете 20 минути на 180 степени. Пробајте со чепкалка дали е готово.
За тоа време пригответе го филот: изматете 8 жолчки со 120 г шеќер. Потоа додајте 50 г брашно и 170 г млеко (мерено на вага, но исто е и во мл). Можете да го варите на пареа, но јас сакам директно на рингла на многу тивок оган, со постојано мешање со жица, зошто многу лесно може да загори.
Додајте 90 г чоколадо за готвење. Варете додека филот да згусне убаво, па тргнете на страна и оставете да излади со повремено промешување. Кога ќе излади додајте 110 г добро измиксан путер, па заедно уште еднаш добро измиксајте за да се соединат.
Филот премачкајте го преку изладената кора и одозгора наросете со 30-тина грама печени лешници. Пред послужување добро изладете. Сечете на штангли или коцки и уживајте во вкусот.
Доколку сакате повеќе „Фереро рочер” вкус, ставете во кремот уште околу 50 г или две лажици мелен лешник. На крај ќе ви останат 4 белки кои можете да замрзнете, да ги приготвите за појадок, да направите целувки или нешто друго. Прочитајте го и следниот рецепт за посна лешник бајадера:
Посна ЛЕШНИК БАЈАДЕРА – повкусна од оригиналната / Фото и рецепт: Марина Спасојевиќ
Потребни состојки: 500 г шеќер, 150 мл вода, 200 г мелени бисквити/посни, 150 г мелени лешници, 250 г посен маргарин/путер за мрсна, 100 г чоколадо и 1 лажица арома рум. За глазура: 100 г чоколадо, 3 лажици масло и малку маргарин/путер
Постапка: во еден сад ставете шеќер и вода, загрејте, па кога ќе проврие варете уште 4-5 минути. Шеќерниот сируп би требало да има густина на мед. Тргнете го садот од рингла, па ставете цел маргарин или путер исечен на листови и мешајте додека целосно да се растопи.
Додајте ги мелените бисквити и мелените лешници додека сирупот е уште врел. Изедначете ја смесата (ако е премногу густа, додадете 1-2 мали лажички врела вода и промешајте).
Смесата поделете ја на два еднакви дела, па во едната половина додајте чоколадо и лажица рум. Во помал калап 16х26 см обложен со хартија за печење, ставете го чоколадниот слој. Израмнете, па одозгора распоредете ја светлата смеса. Убаво израмнете и оставете бајадерата добро да се олади.
За глазура: на тивок оган или на пареа растопете го чоколадото со малку масло и путер, па прелијте преку изладената бајадера. Почекајте глазурата целосно да се стегне, па со остар нож сечете на помали штангли.