Home Десерти Лесен колач за секој ден кој го правам за 5 минути…Кремот е...

Лесен колач за секој ден кој го правам за 5 минути…Кремот е совршен со мекиот бисквит, се топи во уста…

Лесен колач за секој ден кој го правам за 5 минути…Кремот е совршен со мекиот бисквит, се топи во уста…

Овој неверојатно вкусен и брз колач е вистинско уживање за сите љубители на слатки задоволства!

Се топи во уста, а неговата подготовка е толку едноставна што ќе се изненадите колку лесно можете да направите нешто толку вкусно.

Совршен е за ненадејни гости или кога сакате да се почестите со нешто слатко без многу труд, пишува НМД.

Интересен факт: комбинацијата на лешници и ванила потекнува од стари европски рецепти, каде што овие вкусови биле омилени меѓу благородниците.

Подгответе се да уживате во секој залак! Еве што ви е потребно:

Потребни состојки:

– 4 јајца
– Малку сол (прстофат)
– 100 г шеќер
– 8 г ванилин шеќер
– 20 мл масло
– 50 г скроб/нишесте/густин
– 100 г брашно
– 8 г прашок за печиво
– Крем од лешници/нутела (по желба, за премачкување)
– Сечкани лешници (за декорација)
– НМД

Постапка:

Загрејте ја рерната на 180 степени Целзиусови. Во длабок сад, ставете ги 4-те јајца и додајте прстофат сол. Матете ги со миксер околу 20 секунди додека да се соедини смесата.

Постепено додајте 100 г шеќер и продолжете да матите додека смесата стане пенеста и светла (околу 30 секунди).

Вметнете 8 г ванилин шеќер и мешајте уште малку за да се распредели аромата. Додајте 20 мл растително масло и внимателно промешајте со шпатула или лажица.

Во смесата просејте 50 г пченкарен скроб, 100 г брашно и 8 г прашок за печиво. Мешајте нежно со шпатула додека да добиете мазна и хомогена смеса без грутчиња.

Истурете ја смесата во намастен или обложен плех (од рерна) и печете во загреаната рерна 10 минути на 180 степени, или додека колачот да добие златна боја.

Откако ќе се испече, оставете го малку да се излади, исечете го на половина за да добиете две кори. Премачкајте ја едната кора со крем од лешници и поклопете со другата кора.

Премачкајте повторно со крем и посипете го со сечкани лешници за дополнителен вкус и украс. Исечете го на парчиња и уживајте во вашиот вкусен колач!

Совет: Сервирајте го со топол чај или кафе за целосно уживање. Добар апетит! Деталите од постапката погледнете ги во видео прилогот ОВДЕ: