Home Десерти Лесен и брз колач за секој ден…За 5 минути, дуваме и го...

Лесен и брз колач за секој ден…За 5 минути, дуваме и го јадеме топол…

Брз и кремаст чоколаден колач

Овој едноставен, но неодолив колач е совршен избор за сите љубители на брзи и вкусни десерти.

Со лесна и воздушна текстура, комбинирана со богата кремаста смеса од јогурт, темно какао, кафе и чоколадни парчиња, овој колач ќе ги воодушеви вашите сетила.

Подготвен за само пет минути, тој е идеален за уживање со утринско кафе, за послужување на гости или како слатко изненадување за семејството, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

Потребни состојки

За тестото:
3 јајца
1 прстофат сол
1/2 лажичка ванила екстракт
150 г шеќер (3/4 шолја)
120 мл масло (1/2 шолја)
160 мл млеко (2/3 шолја)
120 г цврст јогурт (1/2 шолја)
300 г брашно (2 1/2 шолји)
15 г прашок за печиво (1 лажица)
НМД

За филот:
160 г цврст јогурт или кисела павлака (2/3 шолја)
1 јајце
1/2 лажичка ванила екстракт
2 лажици скроб/нишесте/густин
2 лажици шеќер
1 лажица темно какао
1 лажичка инстант кафе
3 лажици чоколадни трошки

Дополнително:
Шеќер во прав за посипување
Плех со димензии 28 × 17 см
Хартија за печење

Постапка

1. Загрејте ја рерната на 175°C. Обложете го плехот со хартија за печење.

2. Во длабок сад, изматете ги јајцата со прстофат сол и ванила екстракт. Додајте го шеќерот и матете додека смесата стане кремаста и густа.

3. Постепено додајте го маслото, млекото и јогуртот, мешајќи со жица додека смесата се соедини.

4. Во посебен сад, просејте го брашното заедно со прашокот за печиво. Додајте ги во течната смеса во два дела, мешајќи внимателно со шпатула за да се добие хомогено тесто.

5. За подготовка на филот, во друг сад измешајте го јогуртот, јајцето, ванила екстрактот, скробот, шеќерот, темното какао и инстант кафето. На крај, додајте ги чоколадните трошки и измешајте.

6. Истурете го тестото во подготвениот плех и рамномерно распоредете го. Потоа, врз тестото распоредете ја смесата за филот со лажица на купови, или по ваша желба.

7. Печете во загреана рерна на 175°C околу 35-40 минути или додека колачот добие златно-кафеава боја, а чепкалка забодена во средината не излезе чиста.

8. Откако колачот ќе се излади, посипете го со шеќер во прав.

9. Послужете го колачот и уживајте во неговиот лесен и кремаст вкус!

Овој колач е совршен спој на едноставност и раскошни вкусови, кој сигурно ќе стане омилен во вашиот дом. Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: