ЛЕДЕНИ КОЦКИ – ОСВЕЖИТЕЛЕН ЛЕТЕН КОЛАЧ…Кремаст, се топи во уста…Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За бисквит:
7 белки
7 лажици шеќер во прав
7 супени лажици брашно
1 прстофат сол
1 кесичка прашок за печиво (опционо)
120 мл млако млеко

ЗА КРЕМ:
7 жолчки
7 лажици шеќер
5 лажици скроб/нишесте/густин
750 мл млеко
250 г путер или маргарин

За декорација:
2 кесички шлаг
250 мл млеко

ПОСТАПКА:

1.Изматете ги белките со прстофат сол додека да згнетеуснат, па започнете постепено да го додавате шеќерот и матете додека да добиете цврст снег.

Потоа постепено додавајте го просеаното брашно и прашокот за печиво и сè нежно измешајте со шпатула.

Истурете ја смесата во калап 24×24 см претходно намастен и набрашнет, па печете 10 минути во загреана рерна на 175 C.

Испечениот уште топол пандишпан прелијте го со врело млеко и оставете го целосно да го впие млекото. Изладете го бисквитот.

Направете крем од жолчки, шеќер, скроб и млеко. Најпрво пенасто изматете ги жолчките со шеќер и скроб, па измешајте ги со млекото и варете со непрекинато мешање додека да згусне.

Откако кремот целосно ќе се излади, додајте го путерот исечкан на ленти и добро изматете додека да се изедначи целосно. Сипете го кремот врз изладениот бисквит и израмнете.

На крај изматете го шлагот и премачкајте го колачот. Изладете пред послужување. Постапката погледнете ја ОВДЕ.