Фото и рецепт: Зорица Пирганоска
“Ние во Куманово правиме татлија, тоа е посен колач, но сосем поразличен од ресенската”.
Потребни состојки:
500 мл масло
400 мл пиво или бело вино
2 лажици шеќер
1 ванилин шеќер
1 прашок за печиво
200 г гриз
1 лимон – кора
100 г мелени ореви
Брашно по потреба (околу 800 г +-)
Постапка:
Се меси средно тесто не многу меко. Се наросува гриз на работна површина и убаво се меси за да се добие компактно тесто.
Се расплескува тестото во тркалезно и намастено тавче бр.36 и се сече како на сликата.
Се одмора околу еден час, се наросува со сечкани ореви и се украсува со виљушка. Се пече на средна температура, јас печам на 150 степени околу еден час да добие златна боја.
Се остава да излади, па се вари шербет од 1 кг шеќер и 1 литар вода да врие 15-тина минути.
Се попарува врел шербет со ладна татлија.
Се покрива со алуминиумска фолија за да се впие шербетот и се остава да излади.
Ова е стар рецепт од тетратката на мајка ми.
Фото и рецепт: Зорица Пирганоска
Од Македонска кујна, некогаш и денес