Потребни состојки:
5 поголеми кременадли (околу 1 кг)
1 главица кромид
5 чешниња лук
1 говедска коцка за супа
500 мл врела вода
100 мл бело вино
Од зачини сол, црн пипер, ловоров лист
Масло, прашно за панирање
Постапка:
Од кременадлите отстранете ја коската (или замолете го месарот тоа веднаш да го направи при купување), истенчете ги со чекан за чукање месо, посолете и ставете црн пипер по вкус.
Потоа валкајте ги во брашно (јас ставам грахам или интегрално брашно за да бидат потемни) и запржете ги во загреано масло колку да добијат убава румена боја. Потоа наредете ги во намастен огноотпорен сад. Одозгора малку наросете со масло, а преку кременадлите ставете неколку ловорови ливчиња.
Во истото масло на јое ги пржевте кременадлите пропржете го кромидот исечкан на ленти, па додадете ситно сечкан лук и 3-4 лажици брашно. Во половина литар врела вода разматете ситно издробена коцка за супа и со тоа прелијте го пропржениот кромид со брашно, па уште малку мешајте за да се згусне и малку посолете.
Прелијте ги кременадлите со сосот, целосно да бидат прекриени, бидејќи делумно ќе испари а делумно ќе го впијат кременадлите. Додадете и малку вино (малку наросете ги одозгора).
Поклопете го садот или покријте го со алуминиумска фолија и печете во рерна околу 45 минути на 180 степени, потоа тргнете го капакот/фолијата и печете уште 10 минути да се запече.
Во преливот можете да додадете и лажичка цврне пипер, благ или лут.
Со кременадлите може да се сервира компир пире, тестенини, ориз… и секако салата по избор.