КРЕМ ТОРТА СО СУВО ОВОШЈЕ. Мора да признаеме дека највкусни се оние торти кои се целите исполнети во крем, а меѓу нив има уште некој вкус кој се издвојува посебно. Овој пат споделуваме еден рецепт за торта која не се пече, а сите редови се исполнети со кремаст фил, и уште еден рецепт за брза плазма торта која е готова за 15 минути.

рецепт и фото на Верица Николиќ




Потребни состојки: 2 јајца, прстофат сол, 2 лажици шеќер, 1 кесичка ванилин шеќер, 2 супени лажици густин, 1/2 литар млеко, 100 г темно чоколадо за готвење, 50 г путер.

За фил: 100 г лешници, 100 г сливи, 100 г суви кајсии, 100 г бисквити, 50 г стопен путер. За декорирање: 100 г крупно тенко чоколадо. Постапка: Количината на состојки е за торта од 18 см. За поголема торта (стандардна големина 24-26 см) само дуплирајте ги состојките.




Обрачот од калапот ставете го во средината на еден плех, претходно обложете го со фолија, хартија за печење или проѕирна фолија. Од млекото издвојте 100 мл и загрејте го остатокот.

Во еден сад се матат јајцата, се додава прстофат сол, ванилиниот шеќер и обичниот шеќер и се матат со миксер додека јајцата да станат пенасти. Додајте го густинот, промешајте и прелијте го одвоеното млеко. Изматете.




Во јајцата полека сипете го загреаното млеко со постојано матење, со миксер. Смесата вратете ја во тенџерето и сварете го кремот со непрекинато мешање со жица за матење. Кога кремот ќе се згусне, тргнете го од оган и додајте го путерот исечкан на коцки и искршеното чоколадо.




Мешајте додека да се растопат путерот и чоколадото и да се инкорпорираат во смесата. Сварениот крем покријте го со проѕирна фолија (фолијата ставете ја директно на кремот) и оставете да се излади (или пак, повремено промешувајте за да не се фати коричка). Изладениот крем поделете го на три еднакви делови.




Фил: Лешниците, сувите сливи, кајсиите и бисквитите се мелат, но сепак да останат помали парчиња. Прелијте со растопен путер и промешајте. Филот поделете го на три делови.

На дното на калапот ставете еден дел од овошната смеса, израмнете го, па ставете дел од кремот. Измазнете со лажица. Повторно овошје – крем – овошје и завршете со крем.




Одозгора изрендајте го чоколадото и оставете го колачот во фрижидер преку ноќ. Следниот ден извадете ја тортата од фрижидер и извадете го обрачот. Исечете парче и уживајте во совршениот вкус на колачот. Рецепт на Верица Николиќ. Прочитајте го и следниот рецепт:




РЕЦЕПТ 2 – Брза плазма торта која се прави за 15 минути. ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 500 г плазма мелени бисквити, 200 г мелени лешници/ореви, 200 г шеќер во прав, 200 г путер/маргарин за колачи, 100 г чоколадо (млечно или за готвење), 200 мл сок од портокал, 10 крем банани, 200 мл слатка павлака за шлаг или 2 кесички шлаг изматени со млеко според упатството




ПОСТАПКА: Растопете го путерот и чоколадото. Биксвитите, оревите или лешниците и шеќерот измешајте ги, па додајте сок и растопен путер и чоколадо. Добро измесете ја содржината со раце за што подобро да се распоредат и соединат состојките. На тепсија или тацна ставете фолија.




Филувајте: смеса, крем банани, смеса. Израмнете ја тортата од сите страни и оставете во фрижидер да отстои околу еден час. Превртете ја тортата на тацна, отстранете ја фолијата, уште малку обликувајте и премачкајте во дебел слој со шлаг.