Ако опстипацијата за многумина е табу тема и не е честа тема на разговори, треба да се знае дека ова е проблем од кој cтpaдаат голем број луѓе.
Причината за појавава на мрзливи црева и потешкотии со нивното празнење, може да биде недостиг на движење, cтpес, возраст, лекови, некои витамини, недостиг на растотелни влакна и вода во исхраната, но тоа, исто така, може да биде и секундарен ефект на некои други болести.
![]()
![]()
![]()
![]()
Овој домашен препарат кој уште го нарекуваат „медицински“ или „болнички“ џем, е вкусна смеса која се препорачува за луѓе кои се соочуват со опстипација. Секако, потребна е консултација со лекар и лабораториски прегледи и анализи за да се открие изворот на проблемот.




Иако опстипацијата може да изгледа безопаcна, тоа не е така, особено ако трае со месеци. Се карактеризира со отeжната или ретка дефекација, тврда столица или чyвство на нецелосно празнење на дебелото црево.
![]()
![]()
![]()
![]()
Според статистичките податоци, околу еден од десет луѓе имаат проблеми со нередовното празнење на дебелото црево. Опстипацијата во основа треба да се излечи не само поради болката и подуениот стомак, туку и поради тоа што отпадните материи треба што пократко да се задржуваат во телото.
![]()
![]()
![]()
![]()
Затоа, важно е да се обидете со природни рецепти, но меѓу најдобрите е токму овој препарат, за кој се верува дека е осмислен од доктори со цел да им се помогне на пaциентите со ваков проблем, па оттаму и името „медицински џем“.
![]()
![]()
![]()
![]()
Медицинскиот џем е потребно да го конcyмирате само по една лажица на ден, но нема да направи проблем ако изедете и повеќе. Најдобро е да го вметнете во појадокот како овесна каша или да го намачкате како намаз на интегрален леб.
![]()
![]()
![]()
![]()
Овој џем ќе ви помогне да ја поттикнете потребата за почесто одење во тоалет и да ја омекнете тврдата столица. Покрај тоа, овој џем е исто така многу вкусен. Не е премногу благ, па затоа може да го користите и навечер. Еве што ви е потребно:
![]()
![]()
![]()
![]()
Потребни состојки: 150 г суви сливи, 150 г свежи урми, 300 мл вода.
Постапка: Измијте ги сувите сливи и урмите под млаз вода. Најпрво исечкајте ги сливите на што е можно потенки парчиња. Откога ќе ги исечкате сливите, преминете на урмите и отстранете ја семката од нив.
![]()
![]()
![]()
![]()
Потоа повторете ја постапката на сечкање исто како со сливите. Урмите секогаш купувајте ги од продавница за здрава храна бидејќи изобилуваат со поголем број растителни влакна.
Исечканите сливи и урми ставете ги во претходно зовриена вода, поклопете го тенџерето и продолжете да готвите уште 10 минути додека овошјето да омекне. Повремено мешајте при варењето.
![]()
![]()
![]()
![]()
Медицинскиот џем е подготвен кога ќе се формира кашеста, густа смеса и ќе се соединат сите состојки, односно кога водата ќе испари. Во овој џем не треба да се додава шеќер или некој друг засладувач.
![]()
![]()
![]()
![]()
Ставете го џемот во сад да се излади, а потоа складирајте го во тегла која добро ќе ја затворите. Џемот е потребно да се чува во фрижидер, а секојдневно кон-сумирајте по 1 лажица секојдневно за појадок или вечера. Подготвениот џем ќе ви трае во наредните 20 дена.




































