КОЛЕСЛАВ САЛАТА…Највкусната салата која може да се послужи со секакво месо…

КОЛЕСЛАВ САЛАТА: Највкусна, освежителна салата која може да се послужи со секакво месо…Рецепт на Верица Николиќ. Еве што ви е потребно:

Колеслав салата, рецепт и фото на Верица Николиќ

РЕЦЕПТ 1 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 г зелка
3 средни моркови
250 г мајонез
2 лажички јаболков оцет
1 лажичка свежо исцеден сок од лимон
2 лажички шеќер
1 полна до врз лажичка сол
мелен црн пипер по вкус

РЕЦЕПТ 2 – ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

500 г зелка,
100 г целер (корен),
100 г морков,
1 лажица рендан ѓумбир,
1 шолја зрна од калинка,
по вкус сол и црн пипер,
1 лажица сечкан лист од целер,
4 лажици винска киселина,
4 лажици мајонез (или 2 лажици мајонез+ 2 кисела павлака)

ПОСТАПКА за рецепт 1:

КОЛЕСЛАВ САЛАТА: Највкусна, освежителна салата која може да се послужи со секакво месо…

ПОСТАПКА за рецепт 2:

Крем салата од свежа зелка – лесна за приготвување, а во фрижидер може да стои “додека да се изеде”