Потребни состојки:
500 г лиснато тесто
1 литар млеко
10 јајца
4 ванилин шеќер
120 г брашно
200 г шеќер
500 мл слатка павлака (хопла)
Постапка:
Одвојте ги белките од жолчките.
Белките изматете ги во цврст снег.
Лиснатото тесто поделете го на 4 дела (купечкото има две плочи од по 250 г, па секоја исечете ја на половина за да добиете 4 парчиња)
Секое парче исукајте го тенко со големина на плехот од шпоретот и премачкајте го со ¼ од белките, малку поросете со кристал шеќер и ставете да се пече додека да порумени. Тоа не треба да трае долго, туку само неколку минути бидејќи корите се тенки. На овој начин испечете ги сите 4 кори, посебно.
За крем: измешајте ги жолчките, шеќерот, ванилин шеќерот, брашното, па сварете ги во зовриено млеко како пудинг.
Изматете ја хоплата и додадете ја во изладениот крем.
Се реди: кора, крем, кора, крем, кора, крем, кора. Последната кора не се мачка.