Home Десерти Колач со јаболка…Нашиот омилен колач, се прави без вага

Колач со јаболка…Нашиот омилен колач, се прави без вага

Брз јогуртов колач со фил од јаболка

Овој едноставен, а вкусен јогуртов колач со фил од јаболка е идеален избор за оние кои сакаат брз десерт без комплицирани подготовки.

Со лесно достапни состојки и едноставна постапка, овој колач ќе ги воодушеви сите љубители на домашни слатки. Мерката за состојките е чаша од јогурт (200 мл), што го прави рецептот практичен и лесен за следење.

Потребни состојки

За јогуртовиот бисквит:
4 јајца
2 чаши шеќер
1 чаша масло
1 чаша јогурт
1/2 чаша млеко
3 чаши брашно
1 кесичка прашок за печиво

За филот од јаболка:
1 кг јаболка (излупени и крупно рендани)
1 лажичка цимет
1 чаша шеќер
2 кесички ванилин шеќер
5 лажици гриз

Постапка

1. Прво подгответе го филот. Излупете ги јаболката, отстранете им ја средината и крупно изрендајте ги.

Во сад ставете ги ренданите јаболка, додајте го шеќерот и ванилиниот шеќер, па динстајте ги на тивок оган неколку минути додека омекнат и пуштат сок.

2. Тргнете ги јаболката од оган, додајте го циметот и гризот, па добро измешајте. Доколку има вишок течност од јаболката, додајте уште 1-2 лажици гриз. Оставете го филот да се лади додека го подготвувате бисквитот.

3. За бисквитот, во длабок сад изматете ги јајцата со шеќерот додека смесата стане пенаста.

Додајте го маслото, јогуртот и млекото, па продолжете со миксање. На крај, додајте го брашното помешано со прашокот за печиво и миксајте на најниска брзина додека да се добие хомогена смеса без грутки.

4. Земете поголем плех за печење (25×30 см), намачкајте го со масло и посипете го со брашно. Истурете половина од смесата за бисквит во плехот и печете ја во загреана рерна на 180°C околу 10 минути.

5. На полупечениот бисквит рамномерно распоредете го филот од јаболка, а потоа прелијте го со преостанатата смеса за бисквит.

6. Продолжете со печење на колачот уште 20 минути на иста температура. Проверете дали е печен со чепкалка – ако излезе сува, колачот е готов.

7. Оставете го колачот да се излади на собна температура, посипете го со шеќер во прав и послужете го.

Уживајте во овој вкусен и лесен десерт кој носи совршена комбинација од мек бисквит и ароматичен фил од јаболка!