Брз кремаст колач, едноставно се приготвува, го правам со години и никако не ни здосадува. Се надевам дека и вам ќе ви се допадне!
Потребни состојки:
5 јајца
5 лажици шеќер
5 лажици брашно
2 лажици какао
1 прашок за печиво
За прелив (можете и без него):
1 шолја од 200 мл шеќер
1,5 шолја вода
За крем 1:
2 пудинг од ванила
6 лажици шеќер
700 мл млеко
200 г путер/маргарин
100 мл изматена слатка павлака во шлаг
1 ванилин шеќер
За крем 2:
2 шлаг креми од чоколадо
250 мл млеко
За декорација бело чоколадо
Постапка:
Жолчките изматете ги со шеќер, додадете брашно, прашок и какао. Измешајте и на крај полека додадете снег од белки. Смесата печете ја во тепсија 30х25 см на 200 степени во зависност од рерната.
Во меѓувреме сварете го преливот и прелијте го колачот (ако сакате сочен колач, а доколку не го сакате ваков, можете едноставно малку да го напрскате со млеко, а овој дел да го прескокнете).
За крем 1: пудинзите сварете ги на вообичаен начин со шеќерот во млекото. Во изладениот крем додадете пенасто изматен путер и изматена слатка павлака во шлаг, како и ванилин шеќер.
За кремот 2: изматете ги шлаг кремите според упатството со 250 мл млеко.
Колачот премачкајте го и добро изладете го, барема неколку часа во фрижидер за да се стегнет кремите.