Лажна баклава со мерки на шолја: Брз и вкусен рецепт
Лажната баклава е идеален десерт за оние кои сакаат да уживаат во богат вкус без комплицирана подготовка.
Овој рецепт е едноставен, економичен и совршен за секоја прилика, а резултатот е колач кој исчезнува од трпезата за миг.
Со лесно достапни состојки и јасни чекори, подгответе ја оваа вкусна баклава и импресионирајте ги вашите гости, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
За тестото (мерка: шолја од 200 мл):
4 јајца
1 шолја шеќер
1 шолја млеко
1 шолја масло
1,5 шолја гриз
1,5 шолја мелени ореви
0,5 шолја крупно сечкани ореви
3 лажици брашно
1 кесичка прашок за печиво
НМД
За сируп:
600 мл вода
300 г шеќер
1 лимон

Постапка
1. Во сад, рачно изматете ги јајцата со жица за матење. Додајте го шеќерот и продолжете да матите додека смесата стане пенаста.
2. Постепено додајте го млекото и промешајте, а потоа вметнете го маслото и повторно измешајте за да се соединат состојките.
3. Додајте го гризот и мешајте додека смесата стане хомогена.
4. Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени Целзиусови.
5. Во смесата додајте го брашното и прашокот за печиво, па внимателно промешајте. На крај, додајте ги мелените и крупно сечканите ореви и соединете ги со смесата.
6. Оставете ја смесата да отстои 10 минути.
7. Во меѓувреме, подгответе го сирупот: во тенџере ставете ја водата, шеќерот и лимонот исечен на тркалца. Откако смесата ќе зоврие, варете ја 1–2 минути, а потоа тргнете ја од оган и оставете ја да се олади.
8. Среден плех намачкајте го со путер и посипете го со малку брашно. Истурете ја отстоената смеса во плехот, израмнете ја со шпатула и ставете ја да се пече 25–30 минути или додека чепкалка забодена во средината излезе сува.
9. Испечениот колач избоцкајте го со чепкалка и прелијте го со оладениот сируп.
10. Посипете го колачот со мелени ореви и оставете го да се олади 30–40 минути пред послужување.
Уживајте во овој едноставен, а неверојатно вкусен десерт! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:





































