Многу едноставно се приготвува, а многу е вкусно!
Потребни состојки:
300 г кокос
250 путер / маргарин (на собна температура)
50 г шеќер во прав
(по желба можете да додадете и малку мелени бисквити)
За фил:
500 мл слатка павлака
300 г чоколадо за готвење
Постапка:
Сите состојки замесете ги со рака (ако е густо додадете малку млеко или лимонов сок – по вкус), па смесата поделете ја на два дела. Врз фолија развлечете две кори.
За фил: на оган ставете ја слатката павлака да се загрее и пред да зоврие тргнете ја на страна. Додадете искршено чоколадо и мешајте додека да се растопи. Смесата ќе биде течна.
Оставете да излади. 1/3 ставете во помал плех, па оставете во замрзнувач. Кога ќе се стегне додадете една кокос кора, па додадете 1/3 фил и повторно вратете во замрзнувач за да се стегне.
Одозгора ставете ја втората кора и најпосле последната третина од филот. Изладете и уживајте во вкусот!