Морковот е крцкав, вкусен и многу хранлив зеленчук. Морковот е особено добар извор на бета каротен, влакна, витамин К1, калиум и антиоксиданти. Исто така, има бројни здравствени придобивки. Тоа е храна која помага во cлабеење и е поврзана со пониски нивоа на холестерол и подобрување на здравјето на очите.
Морковот се состои од околу 10% јаглехидрати, составен од скроб, влакна и едноставни шеќери. Тие содржат исклучително малку масти и протеини. Овој портокалов корен е одличен извор на витамин А во форма на бета каротен. Исто така, претставува добар извор на неколку витамини од групата Б, како и витамин К и калиум.
![]()
![]()
![]()
![]()
Оваа зима подгответе си зимница со моркови која ќе ја имате секогаш на дофат. На овој начин, морковот секогаш ќе ви биде подготвен и спремен за конcyмирање. Иако, морковите може да се најдат кај нас преку цела година, со оваа зимница- моркови во масло ќе имате секогаш готови да ги послужите како салата или гарнир.

![]()
![]()
![]()
![]()
Покрај класичната употреба на морковите во кујна, со вака подготвени моркови имам уште опции во приготвување и сервирање јадења, варени во блага смеса од вино и оцет, благо зачинети. Еве што ви е потребно за да ги подготвите:
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2,5 кг моркови (измиени, исчистени и исечени), 1 литар бело вино, 1 литар бел вински оцет, 4 грама сол, 1 китка магдонос, 1 лажица зрна црн пипер, сончогледово масло по потреба.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Морковите измијте ги под млаз ладна вода и излупете ги од тенката надворешна лушпа. Потоа исечете ги на подебели кругови, со дебелина од половина сантиметар. Во едно поголемо тенџере ставете 1 литар бело вино и 1 литар бел вински оцет.





Промешајте, па додајте 4 грама сол. Ставете дел од морковите да се „варат“ во киселата смеса. Варете ги во повеќе направати а не сите одеднаш. Од почетокот на вриење, оставете ги да се варат 3 минути, па со решеткаста лажица префрлете ги во сад со цедалка. Ставете ја новата „тура“ моркови, почекајте да зоврие течноста, па после 3 минути извадете ги во цедалката.

![]()
![]()
![]()
![]()

Исцедените моркови наредете ги на кујнска крпа, едно до друго, да не се преклопуваат. Одозгора покријте ги со уште една крпа и оставете ги да отстојат 1-2 часа. За тоа време, спремете си неколку тегли (пастеризирајте ги) и подгответе си здрави и нови капаци за нив.

По изминатото време, морковите префрлете ги во подлабок сад. Настрана ситно исечкајте 1 китка магдонос и додајте ја во морковите. Додајте и неколку зрна црн пипер и убаво соединете. Теглите полнете ги до врвот со вака подготвените моркови, со благо притискање.

![]()
![]()
![]()
![]()

Кога ќе ги исполните теглите, одозгора прелијте со сончогледово масло до врвот (или некое друго масло по ваша желба). Затворете ги добро теглите со нивните соодветни капаци и подгответе ги за пастеризација.

За пастеризација: Во тенџере кое на дното е обложено со крпа, наредете ги теглите и залијте млака вода (да не стигнува до капаците на теглите). Ставете на рингла и оставете водата да зоврие, а потоа температурата малку намалете ја, колку „да струи“ уште 25 минути. Теглите оставете ги да се оладат во тенџерето, а потоа складирајте ги на ладно и темно место. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.
































