Ако имате дома брашно, не двоумете се и пригответе го ова тесто за кое ви се потребни само уште сол и вода. Откако ќе го замесите тестото, тоа се остава да одмори во растопен путер, а потоа може да се развлекува без cyкало или без да го тегнете на чаршав. Потребна ви е само рамна, мазна работна површина, а постапката прочитајте ја подолу:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 6 чаши брашно (750 г), 3 чаши вода (600 мл), 1,5 лажичка сол (12 г). ЗА ФИЛ: 1 голема главица кромид (или две помали), 500 г исчистен спанаќ само листови (ситно исечкан), 1 лажичка сол. Освен оваа посна верзија, можете да филувате со мелено месо, сирење, компир, тиква… И УШТЕ: 1 чаша растопен путер/маргарин/маст/масло
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден поголем сад истурете го брашното и во средината направете вдлабнување. Наросете ја солта, па во вдлабнувањето истурете две чаши вода, а последната (третата) чаша додавјте ја постепено.

![]()
![]()
![]()
![]()
Додека брашното ја впива водата мешајте со лажица или цврста шпатула, а потоа замесете со рака. Ова тесто бара подолго месење, околу 5-8 минути додека убаво да се поврзе. Можеби ќе ви се чини малку лепливко, но доработете го уште малку на работна површина без да додавате брашно, такво треба да биде.

![]()
![]()
![]()
![]()

Формирајте топка и тестото вратете го во садот. Покријте го со кеса или проѕирна фолија и оставете го да одмори 10-тина минути. Потоа истресете го на малку набрашнета површина и со помош на дланките развлечете го вид на велна или валјак за да можете полесно да го поделите на 22 приближно еднакви делови.

![]()
![]()
![]()
![]()
Од секој дел формирајте топчиња со едноставно ролање помеѓу двете дланки. Растопете една чаша путер и оставете малку да подизлади, но сепак да биде во течна состојба. Истурете го во некој широк и длабок сад.

![]()
![]()
![]()
![]()
Секое топче малку сплескајте го, па ставете го во путерот да се натопи од двете страни. Постапката повторете ја со сите топчиња тесто. Потоа поклопете со проѕирна-стреч фолија и оставете вака да одмори еден час. За тоа време пригответе го филот:

ЗА ФИЛ: пропржете го ситно исечканиот кромид и додајте ситно сечкан спанаќ. пржете додека да омекне, а потоа тргнете на страна да се олади.

![]()
![]()
![]()
![]()

По изминатото време извадете едно топче врз мазна работна поврпина и започнете да го развлекувате со притискање со дланките. Ќе забележите дека тестото е многу еластично и се развлекува во многу тенка кора, тенка како лист, дури и проѕирна, а не се кине.

![]()
![]()
![]()
![]()

Бидејќи корите се многу тенки, можете да ги виткате како сакате: како триаголници, како ролни, како квадрати или како сарми. Ние овојпат се одлучивме за мини-питички, каде кората се преклопува од двете страни со што се добива долг правоаголник, а потоа се става една лажица фил и се дипли.

Вака приготвените кифли-питички ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 степени додека да заруменат. Деталите од постапката погледнете ги во видеото ОВДЕ.
































