Погачата е мека како душа и многу едноставна за приготвување, особено за млади домаќинки.
Потребни состојки:
2 јајца
1 јогурт во чаша
50 г квасец
200 мл вода
2 лажички шеќер
2 лажички сол
Брашно по потреба (околу 700 – 800 г)
Сусам за поросување
150 г маргарин/путер за мачкање.
Постапка:
Квасецот и шеќерот ставете ги во млака вода. Промешајте и оставете да се актибира.
Во брашното додадете јајца, сол, јогурт и надојден квасец, па замесете тесто.
Оставете 5 минути да се одмори, па развлечете во голем правоаголник, тенок околу 5 мм.
Премачкајте со путер и свиткајте во ролат. Исечете го ролатот на дебелина околу 4-5 см.
Парчињата редете ги во тркалезен сад за печење и оставете да кисне додека да се удвои.
На врв од секој ролат ставете малку путер и наросете со сусам.
Печете во загреана рерна на 200 степени додека да зарумени.
Печената погача завиткајте ја во сува крпа.