Измешајте сѐ и ставете во рерна да се испече…Наједноставниот рецепт за највкусните мафини
Едноставни и вкусни мафини
Овој рецепт за мафини е совршен избор за брз и вкусен десерт кој ќе ги воодушеви сите љубители на слатки задоволства.
Со едноставни состојки и лесна подготовка, овие мафини се идеални за секоја прилика – од утринско кафе до празнична трпеза.
Следете ја постапката и уживајте во меките и ароматични колачиња! Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– Пченично брашно: 200-220 г
– Шеќер: 200 г
– Растително масло: 60 мл
– Јајца: 3 парчиња
– Кефир или јогурт: 250 г
– Прашок за печиво: 10 г
– Ванилин шеќер или екстракт од ванила: по вкус
– Сол: прстофат
– Кора од лимон: по вкус
– Дополнително: шеќер за посипување
– НМД
ПОСТАПКА:
Во длабок сад, изматете ги јајцата со шеќерот додека смесата стане светла и пенеста. Додајте ванилин шеќер (или екстракт од ванила) и прстофат сол, па продолжете со мешање.
Постепено вметнете го растителното масло и кефирот (или јогуртот), мешајќи додека смесата стане хомогена. Додајте рендана кора од лимон за свежа арома.
Во посебен сад, измешајте го брашното со прашокот за печиво. Просејте ги и постепено додавајте ги во течната смеса во 2-3 етапи, мешајќи внимателно со шпатула или жица за матење за да избегнете грутки.
Подгответе калап за мафини и обложете го со хартиени корпи или намачкајте го со малку масло. Наполнете ги калапите до 2/3 од нивната висина со подготвеното тесто.
По желба, посипете малку шеќер на површината на секој мафин за крцкава кора.
Печете во загреана рерна на 180°C околу 30-35 минути или додека мафините да добијат златно-кафеава боја. Проверете дали се готови со чепкалка – ако излезе сува, мафините се готови.
Оставете ги да се изладат пред послужување. Времето и температурата на печење може да варираат во зависност од карактеристиките на вашата рерна.
За најдобри резултати, следете го процесот на печење и приспособете го времето доколку е потребно.
Уживајте во овие вкусни мафини со вашиот омилен пијалак или споделете ги со пријателите и семејството! Постапката со деталите можете да ја погледнете ОВДЕ: