Кога го јадете лукот, неговата моќ е толку силна што дури и после 24 часа нашето тело реагира на оваа моќна храна, во д иетите за сла-беење или како природен лек приготвен за лекување на одредени болести. Препорака е да се изедат 4 печени чешниња лук дневно.
Како се пече лукот: Се чистат главиците од надворешната лушпа и се засекува малку при врвот. Главиците се редат во огноотпорен сад. Врз секој лук се става по една супена лажица маслиново масло.
Одозгора се наросува морска сол и црн пипер. Се става да се пече во загреана рерна на 200 степени околу половина час, додека лукот да омекне.
Кога јадете лук, неговата моќ е толку силна што дури и после 24 часа нашето тело реагира на оваа моќна храна. Тоа се забележува кога се применува во д иетите за сла-беење или при кон-сумирање како природен лек приготвен за лекување на одредени болести.
По 1 час: Во првиот час лукот се вари во желудникот и станува храна за телото. По 2 – 4 часа: Помага во бор-ба против слободните радикали и постоечките кан-церогени клетки во телото.
По 4 – 6 часа: Метаболизмот на организмот започнува да ги користи придобивките од лукот и го активира процесот за отстранување на вишокот течности, како и да ги то-пи складираните масти во организмот.
По 6 – 7 часа: Антибактериските својства на лукот се активираат по патувањето на неговите состојки низ кр-вотокот. По 8 – 10 часа: Во овој период хранливите материи веќе ја извршиле својата функција во клетките, па така, лукот заштитува од оксидација.
По 10 – 24 часа: Откако ќе се дигестира (во првиот час), лукот во телото го започнува процесот на длабинско чистење, вклучувајќи ги следните процеси: регулација на нивото на холестерол, чистење на артериите и го заштитува организмот од срцеви проблеми.
Го намалува и подобрува нивото на кр-вниот притисок, ја зголемува природната заштита на организмот и го зголемува имунитетот. Во процесот на чистење, лукот помага во отстранување на теш-ките метали од телото.
Помага за подобрување на цврстината на кос-ките. Лукот помага да се отстрани уморот, поради неговата голема нутритивна содржина, ги подобрува атлетските способности, помага за одржување на долговечноста на клетките.
Лековита вода од бел лук, можат да ја пијат сите – оваа течност на многумина им помогнала
Потребни состојки: една чаша со вода и 1 чешне лук, претходно излупено и пресечено на половина. Постапка: ставете го пресеченото лукче во чаша со вода и поклопете го со тацна. Водата треба да отстои 24 часа на собна температура пред кон.сумирање.
Толку време е потребно за лукот да ги испушти своите најлековити супстанции во водата. Тоа значи дека секој ден треба да подготвите нова лековита вода за следното утро.
За постигнување на саканите ефекти, доволно е да испиете една чаша лековита вода од лук наутро, на празен стомак. Искористените чешниња лук може да ги искористите при подготовката на ручекот или да ги ставите во некоја салата. / Текстот за НМД.мк го напиша Мартина Христовска