Рецепт за домашен сос од печени пиперки, модри патлиџани и домати
Овој домашен сос е вистински гастрономски скапоцен камен, создаден од свежи, сезонски состојки, без употреба на конзерванси.
Неговиот богат вкус и природна арома го прават совршен додаток за зимските утра или како дополнување на разни јадења.
Подготвен со љубов и според традиционален рецепт, овој сос носи топлина и автентичност на секоја трпеза. Следете ја постапката и уживајте во задоволството од домашната кујна, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки
– 4 кг домати
– 1 кг модри патлиџани
– 1 кг црвени пиперки
– 300 г зелени пиперки
– 4 црвени лути пиперчиња
– 4 зелени лути пиперчиња
– 2 главици лук
– 20 г шеќер
– 200 мл растително масло
– 200 мл вински оцет
– 32 г сол
– 1/2 врзоп магдонос
– 7–8 стаклени тегли од 350 мл со нови, неупотребени капаци
– НМД
Постапката опишана детално со видео прилог можете да ја прочитате ОВДЕ:
1. Темелно измијте ги доматите, модрите патлиџани, црвените и зелените пиперки, како и лутите пиперчиња во обилна количина вода.
2. Наредете ги пиперките и модрите патлиџани на плех за печење. Направете мали засеци на нивната површина за да се спречи пукање за време на печењето.
3. Печете ги во рерна загреана на 250 °C околу 30 минути. Паралелно, печете ги и главиците лук.
4. По печењето, ставете ги пиперките и модрите патлиџани во пластична кеса и оставете ги да отстојат 10 минути за полесно лупење. Потоа, потопете ги во вода уште 10 минути за дополнително да се олесни процесот.
5. Излупете ги доматите и исечкајте ги на ситни парчиња.
6. Ставете ги исечканите домати во големо тенџере и варете ги на средна температура околу 30 минути, додека омекнат и пуштат малку сок.
7. Излупете ги печените пиперки, модри патлиџани и лук, па исечкајте ги на ситни парчиња.
8. Зелените пиперки и лутите пиперчиња исечкајте ги ситно или изблендирајте ги до посакуваната конзистенција.
9. Ситно исечкајте го магдоносот.
10. Во големо тенџере, соединете ги сите подготвени состојки: доматите, печените пиперки, модрите патлиџани, лукот, зелените пиперки, лутите пиперчиња и магдоносот.
11. Додајте 20 г шеќер, 200 мл растително масло, 200 мл вински оцет и 32 г сол. Промешајте темелно.
12. Варете ја смесата на тивок оган уште 5–10 минути, повремено мешајќи.
13. Топлиот сос префрлете го во чисти, стерилизирани стаклени тегли од 350 мл. Наполнете ги теглите додека сосот е сè уште топол за да се создаде вакуум.
14. Исчистете ги рабовите на теглите, затворете ги со нови капаци и цврсто затегнете. Превртете ги теглите наопаку и оставете ги да отстојат преку ноќ.
15. Следниот ден проверете дали капаците се внатре повлечени, што укажува на добро затворање. Чувајте ги теглите на ладно и суво место.
Овој сос е идеален за појадок, како прилог или додаток на разни јадења. Уживајте во неговиот богат вкус и споделете го со вашите најблиски!











