Home шербетни колачи ХАЛКА ТУЛУМБИ…Многу вкусни шербетни колачи со гриз без јајца…

ХАЛКА ТУЛУМБИ…Многу вкусни шербетни колачи со гриз без јајца…

ХАЛКА ТУЛУМБИ…Многу вкусни шербетни колачи со гриз без јајца…

Рецептот го добив од мој пријател кој е познат слаткар и има сопствена слаткарница. Ова се вид на тулумби од тесто со гриз и без јајца, аимаат форма на потковица. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ (се мери со чаша од 200 мл):

За тесто:
1,5 чаши гриз
1 чаша врело млеко
1/2 филџан (за кафе) масло
2 супени рамни лажици шеќер
1/2 мала лажичка квасец
помалку од половина чаша (1/3) брашно
1 прстофат сол

За шербет:
2 чаши шеќер
2 чаши вода
5-6 капки сок од лимон

ПОСТАПКА:

1.Прво се подготвува шербетот за да има време да се олади. Во тенџере помешајте ги шеќерот и водата.

Кога ќе почне да врие, додајте сок од лимон и варете уште 20 минути на тивок оган. Кога сирупот ќе се згусне, исклучете го шпоретот и оставете го да се излади.

2.За тесто: во садот за месење сипете гриз и попарете го со врело млеко. Промешајте, поклопете и оставете да набабри околу 10 минути.

3.Потоа додајте го маслото.

Па шеќерот, квасецот, брашното и солта и убаво промешајте. Треба да добиете мазно и малку влажно тесто, но не лепливо.

4.Поклопете го тестото и оставете да ферментира половина час, па повторно промешајте го. Ова тесто не се меси со рака, доволно е да се промеша со лажица или шпатула.

5.Наполнете ја готварската кеса со подготвеното тесто на чиј крај има широк ѕвездест продолжеток за тулумби или шлаг.

6.Во широка тава сипете длабоко масло и истискувајте го тестото во ладното масло во форма на потковица.

Потоа ставете го на шпорет на средно умерена температура и пржете. Не ги вртите тулумбите додека не се заруменат од долната страна.

7.Кога ќе ги превртите пржете уште некоја минута, да заруменат рамномерно од двете страни, па ведете ги и веднаш потопувајте ги во ладниот шербет.

Превртете ги од сите страни за рамномерно да се натопат, па оставете ги да отстојат 7-8 минути. Извадете ги од шербетот и ставете ги во друг сад.

Со лажица земете дел од шербетот и преливајте ги тулумбите. Постапката погледнете ја ОВДЕ.