Ова е основната верзија за сокот кој веќе со години го приготвувам. Овошјето го менувам во зависност од сезоната. Може да се комбинира со кајсии, праски, круши, дуњи…

Секој од овие сокови е вкусен, а по вкус и изглед потсетуваат на скапите фруктал-сокови.

Сепак овие се домашно приготвени сокови и точно знаете што и колку содржат, колку шеќер сте ставиле и нормално, без конзерванс. Уште ако имате свое домашно, непрскано овошје – полн погодок!

Потребни состојки:

Околу 5 кг исчистени и излупени јаболка (или овошје според сезоната или компинација по вкус)
0,5-1 кг моркови (морков ставам само кога приготвувам сок од јаболка, круши, дуњи, поради бојата)
1,5 кг шеќер (може интегрален или ксилотол)
лимонска киселина
вода

Постапка:

Овошјето исчистете го и ставете го да се готви. Вода ставете колку да се прекрие овошјето.

Истото направете го и со морковот. Морковот го варам посебно бидејќи му е потребно подолго време за да се свари.

Свареното овошје оставете го да излади, а може да додадете и ладна вода за да го скратите процесот.

Кога доволно ќе излади ставете го во блендер или соковник, па добро измиксајте. Измерете колку сте добиле течност (овошје и вода во која се готвеше), па додајте уште вода за да добиете приближно 19-20 литри сок.

Сипете 1,5 кг шеќер и околу 80 г лимонска киселина. Мешајте и пробајте дали ви одговара вкусот, бидејќи секое овошје не е еднакво слатко/кисело.

Ставете на оган да зоврие еден клуч, а пената не мора да ја собирате. Во меѓувреме измијте ги шишињата, стерилизирајте ги во врела рерна и пригответе чепови/затворачи.

Врелиот сок собирајте го во врели шишиња, затворајте ги и оставете ги затоплени додека да се оладат.

Таквиот сок иако нема многу шеќер и конзерванси, може да се сочува со месеци без расипување.