ГРИЗ КОЛАЧ СО МЕРКИ НА ЧАША…Сочен, вкусен како баклава, се топи во уста, одличен за со кафе…
Клучот за сочност е да го прелиете топлиот колач со ладен или млак шербет (или обратно). Оставете го доволно долго за да го впие сирупот. На тој начин ќе остане мек, сочен и ќе се топи в уста…
Послужете го со шолја кафе, совршена комбинација! Уживајте во овој вкусен и лесен гриз колач. Еве што ви е потребно:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
4 јајца,
1 чаша шеќер,
1 чаша брашно,
1 чаша мелени ореви или лешници,
2 чаши гриз,
1 чаша масло,
1 чаша млеко,
1 прашок за печиво.
За прелив:
250 г шеќер,
400 мл вода,
1 ванилин шеќер,
1 лимон – кора.
За премачкување:
2 изматени шлага,
малку мелени ореви за декорација
НМД.мк
ПОСТАПКАТА опишана во детали можете да ја прочитате ОВДЕ:
Деталите од постапката можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ: