Не ви треба никакво кулинарско искуство за овој колач, сите можат да го направат, нема грешка. Колачот е навистина за десетка и откога го имам овој рецепт веќе не трчам во продавница по благо. Ова ми е најубаво.
Неколку состојки и уште малку печење, никој не може да му одолее на овој превусен ролат кој има вкус на брауни колачињата. Сега можам да го јадам во ,,мега” верзија и без грижа на совест дека ќе ми снема. Еве што ви е потребно:

![]()
![]()
![]()
![]()
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 200 г овесни снегулки, 25 г какао, прстофат сода бикарбона, 1/2 лажиче прашок за печиво, прстофат сол, 3 средни банани (околу 240 г), 2 средни јајца, 70 мл сончогледово или некое друго масло, 1 лажичка екстракт од ванила, 80 мл јаворов сируп, 50 г чоколадо.
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Овесните снегулки се мелат како брашно во блендер, да нема остатоци од нив. Се префрлаат во подлабок сад и потоа се додава 3,5 лажици какао, прстофат сода бикарбона, сол и прашок за печиво.

![]()
![]()
![]()
![]()
Сувите состојки се мешаат, па настрана се изгмечуваат бананите во паста и во нив се додава маслото, екстрактот од ванила и јаворовиот сируп. Доколку немате ваков сируп може да ставите мед или некој друг природен засладувач.

![]()
![]()
![]()
![]()
Исто така, екстрактот од ванила може да го замените со ванилин шеќер, во тој случај се додава во смесата од суви состојките. Течните состојки се инкорпорираат во сувите и целата смеса се меша до соединување во течна, еднолична и мазна.





Во еден огноотпорен сад со димензии 25х9 см или некој со слична големина, премачкајте со путер и истурете ја смесата. Добро измазнете и израмнете, па одозгоре наредете го чоколадото (претходно треба да го изрендате).

![]()
![]()
![]()
![]()
Колачот се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, 45-50 минути, а потоа се сече на парчиња. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

![]()
![]()
![]()
![]()































