Шеќерна болест или дијабетес е хронично системско поре.метување на метаболизмот, кое се карактеризира со хипергликемија, т.е. трајно зголемување на нивото на глукоза во кр-вта.
Генерално е условен од наследни фактори, а настанува како последица на намалено излачување или намалено биолошко дејство на хормонот инсулин, односно во комбинација на овие два фактори.
Тој недостаток ја попречува размената на јаглени хидрати, масти и белковини во организмот (што се манифестира со карактеристични тегоби), а по подолго време влијае и на структурата и функцијата на кр-вните садови, нервите и другите витални орга-ни и орган-ски системи.
Дијабетесот денес се вбројува меѓу најчестите ендокринолошки заболувања, со тенденција на зголемен пораст (особено во развиените земји на светот). Тоа е последица на модерниот стил на живот и зголемениот број на надворешни етиолошки предизвикувачи, меѓу кои посебно се издвојува зголемениот број на килограми.
Шеќерната болест најчесто се јавува во поодмината животна возраст како последица на општите дегене.ративни и склеротични промени во организмот (кои го зафаќаат и панкреасот), а кај младите лица може да настане поради генетски пореметувања или оште.тувања на панкреасот кај одредени заразни заболувања.
Симптомите и знаците се во зависност од нивото на шеќер во кр-вта, но луѓето со дијабетес тип 2 и покрај покачената гликоза во кр-вта, на почетокот може да немаат никакви симптоми. Кај пациентите со дијабетес тип 1, симптомите најчесто се манифестираат побрзо и во потешка форма.
Дел од знаците и симптомите се: зголемено чувство на жед, често мокрење, зголемен апетит, необјаснето губење на телесна тежина, замор, заматување на видот, бавно зараснување на ра-ни, благо покачен кр-вен притисок;
Потоа, чести инфекции (инфекции на непцето, кожата, ва-гината, мочниот меур), присуство на кетони во урина (кетоните се попратни продукти како резултат на разложувањето на мускулите и масното ткиво поради недостаток на инсулин).
Природата како и секогаш во „залиха“ си има свои лекови за секоја болест специфично. За лекување на дијабетес и намалување на шеќерот во кр-вта се препорачува корен од рен во комбинација со следниве состојки.
Ова е рецепт за третман кој трае еден месец, а кој може да помогне во спречување на дијабетес при покачено ниво на шеќер во кр-вта, но и регулирање на истиот кај веќе заболените пациенти.
Потребни состојки: 1 корен од рен, 1 чешне лук, 660 мл пиво, 150 мл јаболкова киселина.
Постапка: Коренот од рен не треба да се лупи. Измијте го убаво и истретирајте го со сода бикарбона. Оставете го така некое време, а потоа уште еднаш исплакнете го под силен млаз ладна вода.
За да бидете сигурни дека убаво е измиен, ренот оставете го во вода во која сте додале јаболкова киселина. Треба да отстои околу 15 – 20 минути.
Потоа ренот може ситно да го исечкате, да го сомелете или изрендате. И лукот иситнете го. Измешајте ги ренот и лукот, па ставете ги во стаклена тегла со капак и прелијте ги со пиво. Затворете ја теглата и оставете ја на темно и ладно место 10 дена.
Употреба: После 10 дена може да се користи мешавината. Се кон.сумира по една лажичка трипати дневно, во првите два дена. Потоа може да користите по една лажица, трипати дневно. Целиот третман трае еден месец.