За 15 минути можете да ги избелите јајцата со помош на оцет и вода.

Потребни состојки:

20 јајца

500 мл вода

500 мл алкохолна киселина (9%)

Постапка:

Јајцата прво измијте ги. Во шерпа ставете оцет и вода, наредете ги измиените јајца, па ставете ги на оган да се варат 10 минути. Ако премногу зоврие водата намалете ја температурата. Веќе на 4-тата минута ќе се појави кафеава пена која ќе мора постојано да ја тргате.

Кога јајцата ќе бидат сварени, тргнете ги од оган и налејте ги со ладна вода (без да ја истурате врелата вода). Со сунѓер или крпче тријте го секое јајце додека да побели.

Оставете ги целосно да се исушат и изладат, па продолжете понатаму со боењето или шарањето. На овие јајца главно се прави декупаж техниката со салветки.