За 15 минути можете да ги избелите јајцата со помош на оцет и вода.
Потребни состојки:
20 јајца
500 мл вода
500 мл алкохолна киселина (9%)
Постапка:
Јајцата прво измијте ги. Во шерпа ставете оцет и вода, наредете ги измиените јајца, па ставете ги на оган да се варат 10 минути. Ако премногу зоврие водата намалете ја температурата. Веќе на 4-тата минута ќе се појави кафеава пена која ќе мора постојано да ја тргате.
Кога јајцата ќе бидат сварени, тргнете ги од оган и налејте ги со ладна вода (без да ја истурате врелата вода). Со сунѓер или крпче тријте го секое јајце додека да побели.
Оставете ги целосно да се исушат и изладат, па продолжете понатаму со боењето или шарањето. На овие јајца главно се прави декупаж техниката со салветки.