Потребни состојки за тесто:
- 500 г брашно
- 1 лажичка сол
- 1 свеж квасец (или сув)
- Млака вода
Уште ќе ви биде потребно:
- 4 лажици доматен сос
- маслиново масло
- 120 г пармезан
- 200 г моцарела
- Свеж босилек
Постапка:
Загрејте ја рерната на 220 степени. Промешајте го брашно и солта во голем сад. Квасецот ставете го во малку млака вода за да се активира, а потоа постепено додадавјте го во брашното за да замесите тесто. Тестото не смее да лепи на прсти. Формирајте го во топка и оставете да отстои пет минути. Потоа пресечете го на 4 дела и оставете ги да отстојат под крпа, барем два часа. Потоа тестото ќе биде удвоено и лесно ќе се обработува.