Тестото излегува малку меко, но не грижете се, такво треба да биде. Месењето на тестото исто така се разликува од вообичаено, бидејќи само нежно се формира топче со прстите, а најдобро ќе видите во видео-рецептот подолу. Ова лепче е превкусно!
Потребни состојки:
250 г сенаменско брашно + за домесување
5 г (1-1/2 лажичка) сув квасец
25 г (2 лажици) шеќер
1/2 лажичка сол
42 г (3 лажици путер, растопен)
125 мл топло млеко
1 јајце разматено
За премачкување:
2 лажици растопен путер
2 лажици сечкан млад лук
1/2 лажичка сол
Сето добро да се промеша
Постапка:
Сите состојки измешајте ги и замесете меко тесто. Оставете да надојде, па со натапкување со прстите развлечете кора. Исечете ја површински како баклава или на коцки, премачкајте со јајце и со мешавината со лукот, а помеѓу наредете сечкана моцарела. Печете на 200 степени, 20-25 мин, во зависност од рерната.
Рецепт: