Торта со топло млеко: Брз и неодолив десерт
Оваа торта со топло млеко е вистинско кулинарско уживање кое ќе ги освои сите љубители на слатки задоволства.
Со својата лесна и воздушна текстура, овој десерт е совршен избор за секоја прилика – од семејни собири до попладневно кафе.
Подгответе ја за само неколку минути и уживајте во нејзиниот нежен вкус со суптилна нота на ванила, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
– 240 мл млеко
– 70 г путер
– 4 јајца
– 250 г шеќер
– 1 лажичка ванила
– 350 г брашно
– 2 лажички прашок за печиво
– прстофат сол
– шеќер во прав (за посипување)
– НМД

Постапка:
1. Во тенџере на тивок оган загрејте 240 мл млеко заедно со 70 г путер. Мешајте додека путерот целосно се растопи, внимавајќи млекото да не зоврие. Оставете ја смесата малку да се излади.
2. Во длабок сад, изматете 4 јајца со 250 г шеќер додека да добиете светла и пенеста смеса. Додајте 1 лажичка ванила и продолжете да мешате.
3. Во посебен сад, измешајте 350 г брашно, 2 лажички прашок за печиво и прстофат сол.
4. Постепено додавајте половина од сувите состојки во смесата со јајца и шеќер, мешајќи внимателно.
Потоа, додајте ја смесата од млеко и путер, па продолжете со останатото брашно. Мешајте додека да добиете хомогена смеса без грутчиња.
5. Префрлете ја смесата во намастен и набрашнет калап за печење. Печете во загреана рерна на 200 °C околу 30 минути или додека тортата добие златнокафеава боја и помине тестот со чепкалка.
6. Откако тортата ќе се испече, оставете ја кратко да се излади, па посипете ја со шеќер во прав.
7. Послужете ја тортата топла или на собна температура и уживајте во нејзиниот неодолив вкус.
Добар апетит! Деталите од постапката можете да ги погледнете во видео прилогот ОВДЕ:





































