ДУБАИ ПАЛАЧИНКИ…Мислам дека кога еднаш ги пробав нив, нема да им се вратам на старите…Рецептот беше објавен од „Кухарице Чаробнице Кухарице“ и веднаш стана вирален.

Некои од домаќинките беа воодушевени од самите палачинки, некои од „дубаи“ филот, а некои искоментираа дека сепак, најубави им се класичните палачинки со домашен џем.

Многумина признаа дека домаќинката која стои зад овие фотографии и рецепт има вешти раце и ѝ се заблагодарија за споделувањето. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ ЗА ПАЛАЧИНКИ:

2 јајца
1 ванилин шеќер
малку рендана кора од лимон
1 прстофат сол
250 мл млеко
100 мл газирана вода
брашно по потреба, околу полни 5 лажици

ПОСТАПКА:

Направете го највкусното чоколадо на светот…ДУБАИ ЧОКОЛАДО…домашно и поевтино од купечкото…

Јајцата се матат, па се додаваат ванилиниот шеќер и кората од лимон, солта, млекото, па водата и сѐ матиме со миксер додека да се изедначи.

Па, се додава брашно лажица по лажица, смесата е таква каква што треба за палачинки, со густина на јогурт. Убаво изматете да нема грутчиња.

Загрејте ја тавата и истурете две капки масло, маслото го поминувам со кујнска хартија, ја истурам смесата на врелата тава и набрзина ја разлевам да се изедначи од сите страни, почекајте кратко да се исуши горниот дел.

Потоа превртете ги, и секој пат премачкајте по две капки масло со хартија и нанесете ја следната смеса за палачинки.

Огнот не смее да биде премногу силен, а палачинките не смеат да бидат премногу дебели. Филувајте по желба.

За ДУБАИ ФИЛ: пропжете кадаиф ситно издробен со раце во сува тава или на малку путер и помешајте го со крем од фстаци. Рецептот беше објавен ОВДЕ:

https://www.facebook.com/share/p/1EQAXr4Sm7/