Торта со афион и чоколаден ганаш
Оваа торта со афион и чоколаден ганаш е вистинско гастрономско уживање, совршена за посебни пригоди или едноставно за уживање во слатките моменти.
Нејзината мека текстура, богат вкус на афион и кремаста чоколадна глазура ќе ги освојат вашите сетила.
Следете го овој едноставен рецепт за да подготвите десерт што ќе остави впечаток кај сите што ќе го пробаат, пишува НМД. Еве што ви е потребно:
Потребни состојки:
За тесто:
– 150 г брашно
– 15 г какао во прав
– 1 лажичка прашок за печиво
– 50 г шеќер во прав
– 50 г путер
– 1 јајце
– 1 прстофат сол
– 1 супена лажица кисела павлака
– НМД
За бела смеса:
– 1 кг несолена урда (ферментирано млечно сирење)
– 150 г шеќер
– 10 г ванилин шеќер
– 4 жолчки
– 15 г гриз
– 40 г ванилин пудинг
– 150 г омекнат путер
– кора од лимон
– 4 белки
За смесата со афион:
– 500 г од белата смеса (половина)
– 150 г афион
– 300 мл топла вода
– 15 г гриз
За глазура:
– 85 г чоколадо
– 70 г топла течна павлака
– НМД


Постапка:
1. Сомелете 150 г афион и прелијте го со 300 мл топла вода. Варете на тивок оган додека да испари вишокот течност и смесата стане сува.
2. Во длабок сад просејте 150 г брашно, 15 г какао во прав, 1 лажичка прашок за печиво и 50 г шеќер во прав Измешајте и додајте 50 г омекнат путер. Соединете со прсти.
Во смесата како трошки додајте 1 јајце, 1 прстофат сол и 1 супена лажица павлака. Месете додека да добиете мазно тесто.
3. Завиткајте го тестото и оставете го во фрижидер да отстои 30 минути.
4. Во друг сад со рачен блендер измешајте 1 кг урда, 150 г шеќер, 10 г ванилин шеќер, 4 јајца, 15 г гриз, 40 г ванилин пудинг и 150 г омекнат путер.
Додајте рендана кора од лимон по вкус. Треба да добиете целосно мазна, кремаста смеса.
5. Изматете ги белките од јајцата додека да добиете цврст снег и внимателно вмешајте ги во смесата со урда.
6. Издвојте 500 г од смесата со урда. Во оладениот афион додајте 15 г гриз и промешајте. Соединете со одвоената смеса.
7. Тестото со афион распоредете го во калап за печење леб или ролат (тесен, долгнавест и длабок), а потоа прелијте го со смесата од урда. Додајте ја и издвоената смеса со мак.
8. Печете во загреана рерна на 180°C околу 60–75 минути.
9. Оставете ја тортата целосно да се излади.
10. За ганашот, стопете 85 г чоколадо и измешајте го со 70 г топла павлака. Прелијте ја тортата со ганашот и оставете ја во фрижидер да се стегне чоколадото.
11. Послужете ја тортата ладна и уживајте во нејзиниот богат вкус!
Оваа торта е идеална за сите љубители на уникатни десерти. Добар апетит! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ:
https://youtu.be/sX3KMFUrqFA?si=rN3kTOYx9gBr3oly












