Подобар од купечкиот!
Фото и рецепт: Вишња Вишња
Потребни состојки:
1 пакување готови тенки кори, 500 г
150 мл вода
50 мл масло
сол по вкус
500 г сирење
Постапка:
1.Водата, маслото и солта ставете го во тенџере, на оган да зоврие.
2.Првите две кори ставете ги во тепсија но така што краевите да висат надвор. Премачкајте ги со масло и вода. На истиот начин редете ги следните кори и секоја посебно премачкувајте ја.
3.Потоа филувајте со сирење и повторно редете кори и секоја намрувајте ја.
4.Кога ќе се потрошат сите кори, тогаш оние првите две што висат преклопете ги одозгора.
5.Печете во загреана рерна на 220 степени околу 30 минути. Кога е печен бурекот превртете го наопаку и исечете го.
Знам дека се признава само бурек со месо, а сето останато со сирење се нарекува пита или баница, па вие наречете го како сакате. Пријатно јадење!
Фото и рецепт: Вишња Вишња