Home Рецепти “Џигерот ми го изедовте”…слободно можете да им кажете после овој превкусен, кремаст...

“Џигерот ми го изедовте”…слободно можете да им кажете после овој превкусен, кремаст оброк од пилешки дроб

Фотографии на Ленче Гогова – Пилешко дробче динстано во многу кромид и зачини по вкус – во рерна!

Идејата за ова превкусно јадење од пилешки дроб и фотографии од подготовката ни ги претстави нашата драга членка Ленче Гогова во групата НМД рецепти. Доколку сакате да си приготвите нешто брзо, вкусно и хранливо, ова е одличен предлог.

Консумирањето на пилешкиот дроб не само што не е штетно, туку е и многу корисно доколку се води сметка за препорачаните хранливи материи – тврдат експертите. Пилешкиот дроб можете да го приготвите на многу различни начини, во разни сосови и да ги послужите со различен прилог.

Потребни состојки:

500 г пилешки дроб, 400 г печурки, 1 главица кромид, 1 чешне лук, 100 г брашно тип 550, сув зачин, 50 мл пасирани домати, 100 мл бело вино, слатка мелена пиперка, сол, црн пипер.

Постапка:

На масло пропржете ги печурките исечени на тебели листови, зачинете и откако ќе испари течноста префрлете ги во чинија. Во истото масло пропржете го ситно исечканиот кромид и ренданото чешне лук. Посолете и запиперете, па соединете во чинијата со печурките.

По потреба додадете малку путер и масло, па запржете го дробот претходно извалкан во мешавина од брашно и црвен пипер. Поклопете со капак за да не прска.

Кога дробот е готов посолете го и запиперете го, па додадете ги печурките и пржениот кромид, полијте со бело вино, па заедно динстајте уште малку, колку да добие убав кремаст изглед. На крај додадете го доматниот сос и динстајте уште 1-2 минути. Послужете со варен ориз. Предноста на ова јадење е што валкате само една тава.

Потребни состојки:

500 г пилешки дроб, 500 г кромид, маслиново масло за пржење, 1-2 ловорови листови, прстофат мајчина душичка, сол и црн пипер, 120 мл суво бело вино, ½ китка магдонос.

Постапка:

На маслиново масло пропржете го кромидот додека да застакли. Додадете го пилешкиот дроб, претходно исчистен, измиен и исушен со хартиена салветка, ловоров лист, мајчина душичка, сол и црн пипер.

Со повремено мешање динстајте на средна температура околу 15 минути, па прелијте со виното, почекајте да испари и наросете со сечкан магдонос. Послужете со кисела павлака и тостиран домашен леб.

Coolinarika.com