На овој колач можете да се потпрете во секое време кога се брзате и очекувате ненадејни гости. Се прави од малку состојки, а излегува цела тепсија, колач кој е многу вкусен и се изедува за многу кратко време. Еве кои состојки ви се потребни за да го направите:
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 2 јајца, 7 големи лажици шеќер, 7 лажици млеко, 7 лажици масло, 7 лажици брашно, 3 полни лажици незасладено какао, 8 г ванилин шеќер или екстракт од ванила, прстофат сол, 1 лажица прашок за печиво. И уште: 200 мл слатка павлака, 2 лажици Нутела, 100 мл млеко, 2 лажици инстант кафе (нескафе).
![]()
![]()
![]()
![]()
ПОСТАПКА: Во еден подлабок сад каде што ќе ја подготвувате смесата скршете ги двете јајца. Веднш потоа додајте 7 лажици шеќер и прстофат сол. Енергично измешајте ја смесата со жица/маталка, додека шеќерот да почне да се растопува, а јајцата да се разредат во смесата.

![]()
![]()
![]()
![]()
Додајте 7 лажици млеко кое претхдоно треба да биде отстојано на собна температура, (исто како и јајцата), па додајте исто толку масло. Измешајте ги состојките до соединување во фина и мазна смеса. Низ сито, просејте го какаото, додајте го ванилиниот шеќер и соединете.

![]()
![]()
![]()
![]()
На крајот потребно е да се инкорпорира брашното кое треба да биде измешано со прашокот за печиво. Соединете ја смесата додека да се разреди брашното и грутчињата кои може да се формираат. Смесата треба да има конзистентност како онаа за палачинки.

![]()
![]()
![]()
![]()
Во еден огноотпорен сад со димензии 20/26 см, прелијте малку масло и нежно измачкајте со четкичка на дното и од страните. Излејте ја чоколадната смеса и фино распоредете ја низ садот. Колачот се пече околу 15-тина минути, во претходно загреана рерна на 170 степени. Проверете дали е печен со чепкалка.





За филот: Слатката павлака се миксира во цврст снег и се додава Нутелата. Потоа се продолжува да се меша со лажица додека кремот да се инкорпорира во неа. Настрана измешајте го топлото млеко со нескафето или некое друго инстант кафе.
![]()
![]()
![]()
![]()
Колачот избоцкајте го повеќепати и прелијте го со кафето, кое ќе даде превкусна арома. Одозгора колачот се премачкува со филот од Нутела и шлаг и се израмнува. Колачот може, но и не мора да се чува во фрижидер. Декорирајте го со чоколадни линии или по ваш избор. Деталите од целата постапка можете да ги погледнете во видеото ОВДЕ.

































