Home Билкарство Дали знаете кое е ова овошје? Го чува мозокот, помага при анемија,...

Дали знаете кое е ова овошје? Го чува мозокот, помага при анемија, го јакне имунитетот!

Дали знаете кое е ова овошје? Го чува здравјето на мозокот, помага при анемија, го зајакнува имунитетот!

Мушмулата – древен дар на природата

Мушмулата, позната и како диво крувче, е овошје со илјадолетна традиција, споменато дури и во „Ромео и Јулија“ на Шекспир.

Иако денес е помалку присутна во секојдневието поради доминацијата на синтетичките лекови, оваа билка останува вреден сојузник во исхраната и алтернативната медицина.

Во продолжение ќе ги претставиме нејзините лековити својства, начините на одгледување и неколку практични рецепти.

РЕЦЕПТИ СО МУШМУЛА од народната медицина прочитајте ОВДЕ:

Мушмули: чај и тинктура за лекување на желудник, црева, болки во стомакот

Одгледување, садење и распространетост

Мушмулата (Mespilus germanica) се одгледува низ Европа повеќе од 3000 години. Во нашите краишта може да се гаи како украсно дрво кое дава кафеави плодови слични на шипка.

Претпочита редовно ѓубрено и наводнувано земјиште, топол воздух и умерена сончева светлина. Листовите и цветовите се чувствителни на ветер, па се препорачува заштитено место.

Дрвото достигнува висина од 2 до 7 метри, но со редовно кастрење се одржува во форма на грмушка. Садењето се врши од ноември до март, со растојание од 5–6 метри меѓу садниците.

За стабилност на младите стебла се користи потпора со колче. Во март се ѓубри со хумус или компост, а редовното наводнување е клучно во првите четири години. По тој период, развиениот корен обезбедува доволно влага.

Бербата се врши кон крајот на октомври или почетокот на ноември, пред првите мразови, во суво време. Плодовите се консумираат свежи, варени како џем или преработени во ликер.

Ликер од мушмула како лек за повеќе болести, рецепт прочитајте ОВДЕ:

Најефективниот лек: ликер со мушмула против желудочни проблеми, дијареа, чир на желудник

Лековити својства и здравствени придобивки

Иако не е богато со хранливи материи како некои други овошја, мушмулата содржи доволна концентрација на витамини А, Ц, Б1 и Б2, протеини, танини, пектин, органски киселини и минерали – особено калиум, калциум, магнезиум и железо. Овие состојки го зајакнуваат имунитетот и обезбедуваат виталност.

Во антички Рим се користела за смирување на желудникот. Денес се применува како природен диуретик и лаксатив, за регулирање на варењето, детоксикација на црниот дроб и бубрезите, намалување на холестеролот и подобрување на хидратацијата. Поради ниската калориска вредност и малата количина јаглехидрати, е погодна за диети и дијабетичари.

Чај од мушмула за мажи

Чајот се пие двапати дневно за намалување на вртоглавица, инфекции на усната шуплина и грлото, како и за подобрување на потентноста. Испирањето на устата со чај ги спречува крвавењата на непцата и обезбедува свеж здив.

Подготовка на лековит чај

Неколку ситно исечкани свежи мушмули прелијте со 2 дл врела вода, поклопете и оставете да отстои еден час. Процедете и пијте 2–3 пати дневно.

Најдобри рецепти со мушмула

Џем од мушмула

Состојки: 1 кг мушмули, 1 кг мед, 0,7 л вода.

Постапка: Прочистените мушмули се ставаат во превриена вода со мед и се вари 50–60 минути со постојано мешање. Топлиот џем се става во тегли и се чува на ладно.

Ликер од мушмула

Состојки: 250 г мушмули, 2 дл вода, 130 г жолт шеќер, 5 дл 40% ракија.

Постапка: Измиените мушмули без дршки се ставаат во шише со широко грло. Водата и шеќерот се варат во сируп, се остава да се излади, па се додава во шишето заедно со ракијата.

Секој ден се протресува, се остава две недели на собна температура, потоа се цеди и се префрла во чисто шише.

Со редовна консумација на мушмулата, свежа или преработена, го збогатувате организмот со природни лековити материи и ја зачувувате долговечноста на здравјето.