Како што стигнуваат високите температури, потребно е навреме да се подготви и разлади телото. Многумина посегнуваат по разладено овошје и свеж пијалaк, а често се случува да го изгубат апетитот поради преголемата топлина. Mрсната и калорична храна e посебно тешка на желудникот.
Проф. д-р Воислав Перишиќ, гастроентеролог, гостин на ТВ Курир, советуваше како да се храниме здраво во текот на летото. На самиот почеток д-р Војо како одлична летна замена за месо ги посочи леќата, гравот, сојата и тофуто.
„Кој сака тофу, нека го јаде, иако не е многу вкусно, ова соино сирење е многу, многу корисно. Протеините кои се содржани во него можат да ги заменат животинските протеини. Рибата, таа е помалку масна, побрзо се вари во стомакот и е многу корисна.
Ако не консумираме липиди, ги согоруваме нашите мускули. Месото дава квалитетни калории, но не смееме да грешиме да консумираме или премногу месо или премногу јаглени хидрати“, започна Перишиќ, додавајќи дека вештачките состојки додадени на месото симулираат вкусови, особено во овие производи.
„Ако месото стои два дена, ги губи „органолептичките“ својства, па затоа се додаваат разни вкусови. Има уште една работа. Пробиотиците треба да ги земаме и како суплементи дневно, за да ги зголемиме бактериите кои имаат антимикробно дејство.
Најмногу пробиотици се наоѓаат во зелката. Во зелката веќе кога ќе никне има големо количество лактобацил, а потоа делува пробиотски на нашата флора. Прашањето е: Што прават пробиотските бактерии во цревата, а кои одат директно во мозокот, праша Перишиќ, а потоа продолжи:
„Свежото овошје и зеленчук, поради пробиотските бактерии, се добри за физичкото здравје, менталното здравје и здравјето на цревата“, рече тој и ги потсети гледачите дека овошјето и зеленчукот мора добро да се измијат, непосредно пред консумирање.
„Овошјето и зеленчукот ставете ги во поголема цедалка и оставете ја водата да тече под млаз 15 минути. Така ги миете сите нечистотии. Треба да јадете што повеќе свежа храна. Добри се салатите од зеленчук и овошје.
Што се однесува до соковите, на пример, некои овошни сокови содржат и полиоли, познати и како вештачки засладувачи кои предизвикуваат дијареа која е предизвикана од ферментацијата, обично во сокови купени од продавница, тие имаат премногу од тие хемикалии.
Само свежо цедено овошје“, советува Перишиќ, а потоа се осврна на сладоледот:
„Имате одлични висококвалитетни сладоледи. Сладоледот и фруктозата го зголемуваат расположението на крајот од оброкот, со кафе и тоа е „наркотик“ за нашиот мозок. Одлично е! Еден голем сладолед на ден е дефинитивно добро“, рече тој.