Луѓето кои го испробале овој природен лек тврдат дека многу им помогнал. Потребни се две предни јунешки потколеници, 2 кг интегрален овес и 8 литри вода. Сето тоа се става во голем лонец и се готви сè додека да се дојде до течност од 2 литри. Се остава да се олади, а потоа се процедува.




Секое утро се пие по една чаша од оваа течност на празен стомак и не треба да се јаде половина час после тоа. Потребни се две тури од овој напиток, што значи што се приврши со едната количина, треба да се приготви нова.

Покрај ова, потребно е да се промени и исхраната, да се одбегнува бел леб, а целосно да се исфрлат месните преработки. Солта треба да се сведе на минимум. Колената треба да се мачкаат со следнава смеса: 1 лажица мед, 1 лажица сенф и 1 лажица морска сол. Облогата се фиксира два часа пред спиење, а потоа се вади.




Меѓу другото, добро е да се пие чај од коприва, чај од ѓумбир и лимон, многу зеленчук и овошје, готвено на пареа, а доколку се консумира месо, тоа треба да биде органско, варено и во мали количини. Еве д-р Марио Лабудовиќ што препорачува:




„Сите мои па-циенти со артроза на колено најмногу ги интересира што е тоа што им ја влошува состојбата и уни-тува ‘рскавицата во коленото – тоа всушност е најголемиот проблем во овој случај.




Со текот на годините поради неправилна исхрана и стил на живеење, доаѓа до нагри-зување на ‘рскавицата во некои делови од коленото, па некаде може да пук-не и да се наруши интегритетот, па како последица на сето тоа се добива оваа т.н.артроза на колено.




Со вакви па-циенти работам веќе 23 години, па може да кажам дека секоја година се јавуваат илјадници нови и нови случаи со артротични промени во коленото и другите зглобови.

Она што сакам да го нагласам и потенцирам како храна број еден, која влијае врз уни-штувањето на ‘рскавицата, е секако шеќерот, не само од слатката храна, туку и оној „скриениот“ во намирниците од вашата исхрана.




Ова добро запамтете го: Секојпат кога ќе посегнете по храна богата со шеќер или специјално додаден шеќер (торти, колачи, кекси, намази, конзервирана храна, засладени пијалаци и сл.). Исто така, имајте во предвид дека индустриските производи, без разлика дали се слатки или солени, во себе содржат големи количини на шеќер.




Па така, големи количини на шеќер може да најдете и во обичниот леб или печивата, најобичниот јогурт кој всушност содржи голема количина на додаден шеќер. Истото може да се каже за мајонезот, кечапот, густите сокови, особено газираните, разни намази и сосови…




Затоа, секогаш пред да купите некој производ, со себе понесете и лупа за да можете убаво да го прочитате составот кој обично е напишан со многу ситни букви на декларацијата од амбалажата. На второ место по штет-ност за ‘рскавицата, е секако храната богата со сол.




Максималната количина на сол која треба едно лице да ја внесе во организмот е половина мала лажичка, а тука спаѓа солта од сите намирници, јадења и она што вие го досолувате.

Исто така, покрај шеќерот и солта, потребно е да се намали внесот на белото брашно и белиот ориз. Третата важна намирница која ги униш-тува колената е ал-кохолот. Како четврта намирница – месото.




Нема потреба секој ден да се јаде месо. Всушност, месото како месо не е толку штет-но доколку е домашно, односно органско. Проблемот е индустриското месо кое е преполно со штет-ни состојки.

Доколку и сами имате артроза на колено, советувајте се со вашиот лекар за она што е најдобро за вашето здравје, која физикална терапија би била најуспешна за вас, а меѓу другото треба да ви покаже адекватни вежби за вас и да ви објасни каква исхрана треба да спроведете“, советува д-р Марио.