Фото и рецепт: Милена Георгиева
Потребни состојки за фил:
200 г чоколадо за готвење,
200 г какао краш,
300 мл млеко,
150 г маргарин или путер,
300 г шеќер,
16 жолчки и
1 и 1/2 маргарин или путер,
400 г шеќер во прав.
За 1. кора потребно е:
8 белки,
1 филџан шеќер,
3 лажици презла,
4 лажици од филот.
За декорација 1000 мл шлаг крем од полимарк и слаткарски бои.
Постапка:
Прво се подготвува филот.
Во тенџере на пареа ставаме:
чоколадото, какаото, млекото, маргаринот, жолчките и шеќерот.
Се топи се заедно и се остава да излади.
Настрана се мати маргаринот или путерот со шеќерот во прав и се додава во оладената смеса и се меша убаво.
Подговка на корите:
Се матат белките заедно со шеќерот и се додава презлата и филот, се меша убаво и се пече во плех претходно обложен со мрсна хартија за печење на температура од 200 степени, 15 до 20 минути.
Вака печеме 2 пати.
Корите ги сечиме на два дела во круг 26 см.
Декорација по желба.