Home Десерти Чоколаден колач без јајца…Секој залак се топи како снегулка…Од стариот тефтер со...

Чоколаден колач без јајца…Секој залак се топи како снегулка…Од стариот тефтер со рецепти

Мека и воздушна торта со ванила и чоколадо без јајца

Оваа торта е вистински класик, со неодоллива комбинација од ванила и чоколадо, создавајќи мека и воздушна текстура без употреба на јајца.

Совршена за секоја пригода, од секојдневни уживања до свечени прослави, оваа торта е лесна за подготовка и обогатена со кремаста чоколадна глазура и чоколадни трошки.

Следете го овој рецепт за да создадете десерт што ќе ги воодушеви сите, пишува НМД. Еве што ви е потребно:

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

За бисквитот (сѐ се мери на вага, во грамови):
– 180 г брашно
– 150 г шеќер
– 6 г сода бикарбона
– Прстофат сол
– 240 г густ јогурт или кисело млеко, на собна температура
– 75 г растително масло
– 80 г млеко, на собна температура
– ½ лажичка екстракт од ванила
– 90 г чоколадни трошки

За чоколадната глазура:
– 75 г млечно чоколадо, сечкано или во форма на чипс
– 65 г шеќер во прав
– 18 г незасладено какао во прав
– 30 г млеко (дополнително 1 лажичка доколку е потребно)
– ½ лажичка екстракт од ванила
– 113 г несолен путер, на собна температура
– Дополнителни чоколадни трошки за декорација (по желба)
– НМД

ПОСТАПКА:

1. Подготовка на бисквитот:
– Загрејте ја рерната на 180°C. Обложете квадратна тава за печење (20 см) со хартија за печење.

– Во голем сад, просејте ги брашното, шеќерот, содата бикарбона и прстофат сол. Измешајте ги сувите состојки и направете вдлабнатина во средината.

– Додајте го јогуртот, маслото, млекото и екстрактот од ванила во вдлабнатината. Со жица за матење нежно мешајте додека да се формира мазно тесто.

– Постепено додавајте ги чоколадните трошки, мешајќи нежно за да се распоредат рамномерно во тестото.

– Истурете го тестото во подготвената тава и печете околу 25 минути или додека чепкалка вметната во центарот на тортата излезе чиста.

– Оставете ја тортата целосно да се излади на собна температура пред да ја декорирате.

2. Подготовка на чоколадната глазура:
– Растопете го млечното чоколадо во микробранова печка на интервали од 30 секунди, мешајќи додека стане целосно течно. Оставете го да се излади неколку минути на собна температура.

– Во среден сад, просејте ги шеќерот во прав и какаото во прав. Додајте го млекото и мешајте додека смесата стане мазна и хомогена.

– Додајте го екстрактот од ванила и несолениот путер. Матете со миксер додека да се добие кремаста текстура. Внимавајте растопеното чоколадо да не биде топло за да не се растопи путерот.

– Додајте го изладеното растопено чоколадо во смесата и мешајте додека сè се соедини.

3. Декорирање на тортата:
– Нанесете ја чоколадната глазура врз изладената торта, рамномерно распоредувајќи ја со шпатула. Користете ја задната страна на лажица за да направите брановиден дезен за декоративен ефект.

– По желба, посипете дополнителни чоколадни трошки врз глазурата.

4. Складирање и послужување:
– Доколку не ја послужувате веднаш, чувајте ја тортата во фрижидер до 3 дена. Пред послужување, оставете ја на собна температура околу 30 минути за глазурата да омекне и да добие кремаста текстура.

Напомена
Содата бикарбона е клучна за реакцијата со киселоста на јогуртот, што ѝ дава на тортата нејзината воздушна текстура. Не се препорачува нејзина замена.

Уживајте во оваа мека и вкусна торта со ванила и чоколадо, совршена за секој момент на уживање! Постапката погледнете ја во видео прилогот ОВДЕ: