Мандарината на многумина им е омилено овошје поради својот вкусен, сочен и сладок плод, а при нивното лесното лупење се ослободува прекрасен мирис кој ја освежува целата просторија!
Мандарините се полни со витамин Ц, предводникот на здравјето во есен и зима кога сме соочени со настинки и грип, а интересна е и информацијата дека мандарините содржат повеќе витамин Ц од портокалите!
Мандарините се член на фамилијата агруми, а содржат хемиски материи кои му помагаат на организмот да се одбрани од болести. Најзначајни се флавоноидите и терпените.
Една мандарина со тежина од 110 грама содржи околу 32 милиграми витамин Ц што е речиси половина од дневната препорачана доза. Витаминот Ц игра важна улога во синтезата на колагенот и еластинот во нашето тело.
Тоа се белковини кои ја создаваат нашата кожа, мускулите и останатото сврзно ткиво. Познато е дека овој витамин важи и како силен антиоксидант кој штити од „нападите“ на разни болести.
-Мандарините се богати со витамин А и фолна киселина
-Во плодот се присутни минералите: калиум, калциум, магнезиум, бакар и железо.
Научниците од Универзитетот Western Ontario откриле дека хранливата материја скриена во мандарината може да ја спречи дебелината, дијабетес тип 2 и атеросклероза. Станува збор за болести кои се одговорни за појава на срцев, но и мозочен удар.
Истражувањата велат дека консумирањето мандарини може значително да го намали ризикот од развивање на срцев и мозочен удар, шеќерна болест, а исклучително се корисни и во борбата против вишокот калории
Лек против кашлица
Потребни состојки:
50 г кора од мандарина
1 чаша водка или 40 % алкохол
Постапка:
Кората од мандарини измелете ја па ставете ја во стаклена тегла. Прелијте со чаша водка или 40% алкохол.
Добро затворете ја теглата и оставете ја да отстои една седмица на темно место.
Употреба:
По една лажица после јадење, заедно со една лажица мед. Ја лекува кашлицата и го прочистува грлото.
Во продолжение прочитајте неколку рецепти со кои на различен начин ќе ја ползувате мандарината во лековити цели.
Она што е заедничко за сите овие рецепти е – прекрасниот мирис на мандарината!
1.МАСКА ЗА НЕГА НА ЛИЦЕТО
Оваа маска едноставно се приготвува и со нејзина помош можете да го отстраните вишокот на масти од кожата како и штетните бактерии, а кожата ја претвора во мека, свежа и кадифена.
Потребни состојки:
3-4 мандарини, без семки
1 чајна лажичка јогурт
1 супена лажица мед
Постапка:
Земете 3 или 4 мандарини. Извадете ги семките а плодот ставете го во блендер или едноставно исцедете го сокот. Додадете една лажичка јогурт и супена лажица мед. Промешајте добро да се соединат.
Приготвената смеса нанесете ја на лицето и вратот, оставете да делува 20 минути, па исплакнете со млака или ладна вода.
Оваа маска можете да ја нанесувате двапати седмично ако имате масна кожа, или еднаш седмично за нормална и сува кожа
2.БАЊА ЗА РЕЛАКСИРАЊЕ И ПОДМЛАДУВАЊЕ
Бањата која се приготвува од кората на мандарините ќе му помогне на целото тело да ја врати својата енергија а воедно ќе ве опушти од секојдневниот стрес.
Овесот ја смирува и омекнува кожата а сода бикарбоната ја урамнотежува рН вредноста и ги извлекува токсините од телото. Кората на мандарините е позната по тоа што помага во намалување на брчки, лузни и акни.
Потребни состојки:
½ шолја суви кори од мандарини
1 шолја овесни снегулки
¼ шолја сода бикарбона
Постапка:
Состојките добро иситнете ги во блендер се додека да добиете убава и прашкаста смеса. Потоа смесата префрлете ја во стаклена тегла со капак. Можете да додадете неколку капки етерично масло од портокал или некој друг цитрус.
Во када со топла вода ставете ½ шолја од вака приготвениот прав.
Кога ќе се нурнете во оваа бања, целиот насобран стрес во вас ќе исчезне
3.ЧАЈ ОД МАНДАРИНА ЗА ВИТКА ЛИНИЈА
Мандарината и црниот чај спаѓаат во силни оксиданси и идеални се за витка линија. Цејлонскиот цимет ги ублажува дигестивните пречки и исто така помага при слабеење.
Состојки за 4 лица:
2 шолји вода
1 ½ шолја свеж сок од мандарина
2 чајни лажички кафеав шеќер или мед
¼ чајна лажичка цејлонски цимет
Неколку каранфилчиња
2 кесички црн чај
Постапка:
Загрејте ја водата да зоврие. Тргнете од оган и додадете сок од мандарина, шеќер, цимет и каранфиче. Ставете пак на оган. Гответе и мешајте додека шеќерот да се растопи. Потоа тргнете од оган и додадете ги кесичките чај. Оставете го чајот да отстои 3 до 4 минути а потоа веднаш послужете.